Catalunya, a la cua en ordres de protecció a les víctimes de violència masclista

Publicat 12/6/2019 16:51:36CET
Els processaments a Barcelona per el 1-O dipositen els 2,1 milions pendents de la fiança després dels decrets d'embargaments
EUROPA PRESS - Archivo

L'Observatori Català de la Justícia encarrega dos estudis per determinar-ne els motius

BARCELONA, 12 juny (EUROPA PRESS) -

Catalunya és la comunitat amb el percentatge més baix d'acceptació per part dels jutges de les sol·licituds d'ordres de protecció de les víctimes de violència masclista i mesures cautelars contra el denunciat, perquè el 2018 es van concedir 2.680 de les 5.252 peticions, un 48%, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En un comunicat, la Conselleria de Justícia de la Generalitat ha explicat aquest dimecres que Catalunya se situa per darrere de La Rioja (91%), Balears (85%), Comunitat Valenciana (84%), Aragó (82%) i Madrid (56%) en l'aplicació de mesures de protecció com són la presó preventiva, les ordres d'allunyament, la retirada d'armes i la prohibició de comunicació, entre d'altres.

L'any 2018, un total de 21.248 dones van presentar 23.098 denúncies per violència masclista, un 0,6% més que l'any anterior, i una de cada quatre denúncies reclamava ordres de protecció o mesures cautelars (5.252).

D'aquestes, només se'n van concedir en 2.680 casos, cosa que representa que l'11,6% de les dones que van denunciar haver estat víctimes de violència de gènere van rebre algun tipus de protecció.

Davant d'aquestes xifres, l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista ha encarregat dues investigacions que permetin elaborar un "mapa català" de les ordres de protecció i identificar els aspectes que influeixen en la decisió de concedir o denegar una petició.

S'ha fet aquest encàrrec a dos equips d'investigació de l'àmbit universitari a Catalunya especialitzats en perspectiva de gènere i violència masclista, i es preveu comptar amb els resultats a finals d'any per aportar propostes de millora.