Actualitzat 03/12/2015 13:10

Catalunya crea 176.000 llocs de treball des del 2013 i consolida el seu creixement

Es trigaran aproximadament cinc anys a absorbir els 665.000 llocs de treball destruïts en la primera etapa de la crisi

BARCELONA, 3 des. (EUROPA PRESS) -

El mercat laboral català ha creat 176.000 llocs de treball des del primer trimestre del 2013, quan va començar la recuperació --anticipant-se a la resta d'Espanya-- i consolida així el seu creixement, tot i que a l'últim any ha experimentat un alentiment, amb un increment inferior al de l'any anterior, el qual es preveu que es mantingui el 2016.

Així ho ha explicat el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver, a la presentació del 47 Índex ManpowerGroup aquest dijous en roda de premsa, en la qual han participat també el president executiu de ManpowerGroup, Raúl Grijalba, i el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig.

Aquests 176.000 nous llocs de treball suposen recuperar sis punts respecte al 18,6% de l'ocupació perduda durant la primera etapa de la crisi (665.000), i encara queden 489.000 llocs de treball per recuperar per arribar a nivells precrisi, una xifra que Oliver ha augurat que es podria trigar uns 5 o 6 anys a absorbir a un ritme de creixement sostingut del voltant de l'1 i l'1,5%, com es preveu per al 2016.

Ha explicat que ara mateix el nivell d'ocupació de Catalunya està al voltant d'un 14% per sota dels nivells del 2007, un percentatge que ha explicat que va ser el més elevat durant la pitjor crisi anterior a aquesta, la del petroli als anys 80.

ALENTIMENT, PERÒ CREIXEMENT SÒLID

En el tercer trimestre del 2015, l'ocupació a Catalunya va créixer un 1,2% en termes interanuals, amb 37.000 nous llocs de treball, mentre que en el tercer trimestre del 2014 el creixement va ser del 2,3%, amb 69.000 nous llocs de treball.

Oliver ha comparat el creixement de la feina de l'1,2% de Catalunya fins al setembre, respecte del 3,1% del conjunt d'Espanya, i ha assenyalat que la causa és el fet que Catalunya "porta un any d'avantatge" i, per tant, ja està experimentant un descens després d'una fase d'intens creixement.

Tot i així, el catedràtic autor de l'estudi ha considerat que és preferible un creixement menor com el de Catalunya però basat en la indústria i els serveis privats (amb més productivitat) a un gran avanç basat més en la construcció i els serveis públics, com està ocorrent a la resta d'Espanya, a causa, segons la seva opinió, dels períodes electorals que s'han concentrat aquest any.

Oliver ha subratllat que un creixement anual de l'ocupació del voltant de l'1% "no és baix" i que el d'un 3% no era sostenible, davant del qual ha augurat que l'augment de l'ocupació a Espanya acostumarà a reduir-se a partir de l'any vinent.

Per sectors, la construcció és la que més camí té per recórrer en relació amb la recuperació d'ocupació perduda, ja que se situa un 60% per sota dels nivells del 2007, però Oliver ha confiat que no s'arribarà a les mateixes xifres, sinó que el creixement vindrà sostingut per la indústria, que encara està un 23% per sota.

JOVES

El president executiu de ManpowerGroup, Raúl Grijalba, ha constatat que l'augment de la contractació s'ha estès a més sectors i a més perfils --fins ara tenien més sortida els mitjans i els mitjà-alts i ara també hi ha contractació entre els menys qualificats--, davant de la qual ha assegurat que "s'està generalitzant la recuperació".

Tot i això, ha fet èmfasi en què els més damnificats per la crisi són els joves, ja que gairebé no es genera ocupació en la franja de persones d'entre 16 i 34 anys.

Oliver hi ha insistit, assegurant que tota la nova ocupació generada a Catalunya ha beneficiat en la seva totalitat el col·lectiu de 35 a 64 anys, fet que apunta a "disfuncions en la formació", així com la incertesa de l'economia, que fa que diverses empreses prefereixin optar per perfils més experimentats que invertir en la formació de joves.

Ha assenyalat que una altra de les debilitats del mercat laboral és el fort creixement de la contractació temporal, tot i que ha destacat que s'ha reduït en gran mesura la subocupació --persones que volien treballar més hores i no podien--.

SALARIS

Oliver ha afirmat que durant la recessió no hi ha hagut marge per augmentar salaris, ja que el principal problema que ha tingut Espanya ha estat de pèrdua de competitivitat respecte als països de l'entorn, però ha assenyalat que, a mesura que la recuperació es consolidi i la nova ocupació tingui més valor afegit, s'hauran de recuperar salaris, en gran mesura vinculats a la productivitat.

El conseller Felip Puig ha coincidit amb Oliver en aquest extrem, afirmant que els sacrificis de sous i beneficis durant els anys de crisi s'han de començar a compensar "empresa per empresa i sector per sector" amb una revisió salarial, tot i que ha subratllat que no és moment d'aplicar increments generalitzats a escala de convenis col·lectius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés