Actualitzat 29/09/2015 15:04

Catalá diu que se cita ara a Mas per no interferir en el procés electoral

Creu com Aznar que el resultat a Catalunya obliga el PP a millorar en comunicació

   MADRID, 29 Set. (EUROPA PRESS) -

   El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat aquest dimarts que amb la citació ara del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas com a imputat --per l'organització de la consulta del la independència del 9 de novembre-- el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tingut en consideració la no interferència en el procés electoral de diumenge passat.

   Així ho ha afirmat el titular de Justícia durant una compareixença davant dels mitjans després de signar un conveni amb el Govern de Navarra, després de preguntar-li per l'últim moviment del TSJC: "És conseqüència d'una querella presentada per la Fiscalia General de l'Estat fa ja temps i per tant és el tràmit ordinari", ha assenyalat.

   El que ha pres en consideració la Sala civil i Penal del TSJC és precisament, segons el parer de Catalá, no interferir en el procés electoral i portar a terme aquest tipus d'actuacions en les últimes setmanes, quan segurament sí hagués pogut haver una "certa contaminació entre un procés judicial i un procés electoral".

   Així, i finalitzat el procés electoral, "el que és lògic i raonable és que la Justícia continuï amb els seus tràmits i amb els seus temps i en la mesura que ha de ser citat a declarar en el procés doncs la condició és la d'imputat", ha afegit Catalá.

   També ha incidit que la condició d'imputat de Mas "no significa ni una presumpció de culpabilitat i per tant és la manera de comparèixer en judici assistit de lletrat".

   "Per tant, és el normal funcionament i si de cas el que cal percebre ho explicarà millor sens dubte el TSJC", ha incidit el ministre, que insisteix que segons la seva opinió  "s'ha volgut precisament tenir compte amb no barrejar els temps judicials amb els temps polítics, i una vegada que ha finalitzat el procés electoral continua el judicial com d'altra banda és lògic i raonable".

   Preguntat si Mas hauria de presentar la seva candidatura després de ser imputat, Catalá ha afirmat que l'esmentada decisió correspon en exclusiva al president de la Generalitat.

   Ha insistit tot i això que "la mera imputació" no és cap altra cosa que "ser anomenat a declarar en judici davant d'una querella presentada i admesa a tràmit i per tant no hi ha cap presumpció de culpabilitat".

   "Al contrari, la nostra Constitució el que garanteix és la presumpció d'innocència", ha apuntat el ministre de Justícia.

VALORACIÓ ELECCIONS

    Sobre el resultat de les eleccions a Catalunya, Catalá ha admès que provoca una situació de "difícil governabilitat per la fragmentació de les forces polítiques", perquè els que pretenien promoure un plebiscit sobre la independència no han obtingut el suport popular suficient.

   "I la configuració de Govern sembla, pel que declaren els líders polítics allà, quan uns anuncien que no donaran suport al govern de JxSí ni al senyor Mas com a candidat, doncs pot significar una certa inestabilitat", ha valorat el ministre.

   També ha recordat que l'Estatut estableix un temps de dos mesos per formar govern bé per majoria absoluta en la primera volta o bé per majoria simple en un segon moment. Si transcorreguts dos mesos cap candidat ha obtingut aquestes majories la situació abocaria a un nou procés electoral.

   "El senyor Mas, què per tercera vegada en cinc anys ha convocat eleccions i ha generat una polarització de la societat catalana, ara el resultat està a sobre de la taula", ha afegit, per indicar que la situació no ha canviat sobre la qual existia i que, si de cas, "el mateix partit de Convergència Democràtica ara integrat a la llista del Junts pel Sí, ha perdut força i per tant possibilitat de governar".

   Tot i això, el ministre ha mostrat la seva certesa que "hi haurà negociacions i converses entre les forces polítiques per buscar el que es pretén després d'unes eleccions autonòmiques, que és conformar un Parlament i formar un Govern".

   I el suport que han tingut les llistes que promovien el procés secessionista no supera la majoria, per la qual cosa segons la seva opinió "des del punt de vista polític es deslegitima aquesta opció".

   "Fixin-se que és curiós que, segons l'Estatut de Catalunya, per promoure qualsevol reforma de l'Estatut fa falta una majoria de tres cinquens, és a dir, noranta diputats per canviar qualsevol article de l'Estatut --ha apuntat Catalá-- i per promoure la independència n'hi hagi prou amb tenir un diputat més que altres, el que és bastant xocant en termes tant jurídics com de legitimitat democràtica".

AZNAR

   Sobre les crítiques del president d'honor del PP, José María Aznar, el ministre de Justícia ha assenyalat que es tracta d'una persona "que ha acreditat durant molts anys el seu bon judici i criteri i la seva aportació a la política a Espanya, i que per tant tots aquests termes la seva opinió és molt convenient tenir -la en compte".

   "El que el president Aznar va constatar ahir és que el resultat electoral del PP a Catalunya és un mal resultat i que això obliga a reforçar les polítiques a Catalunya i en general amb vista a unes eleccions generals que es plantegen dins d'uns mesos", ha reconegut Catalá.

   "Jo em quedo amb aquesta idea, amb la idea que el president Aznar, com tants altres dins del PP, plantegen la necessitat d'enfortir la comunicació, els missatges, la fortalesa del programa electoral amb el qual el PP concorrerà a les eleccions generals per seguir i han estat un partit de Govern com és el que volem que segueixi i han estat", ha conclòs el ministre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés