Actualitzat 16/03/2015 18:19

Castro obre la via per fer seure al banc dels acusats Matas per l'adjudicació 'a dit' de l'Òpera de Calatrava

Jaume Matas
Foto: REUTERS/STRINGER SPAIN

Li imputa delictes de prevaricació, malversació, frau a l'administració i falsedat en document oficial

   PALMA DE MALLORCA, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, ha posat final a la instrucció de la peça centrada en la contractació 'a dit', per 1,2 milions d'euros públics, de l'arquitecte Santiago Calatrava per a l'elaboració d'un avantprojecte d'òpera que mai va arribar a ser construïda. Castro obre la via així perquè l'expresident del Govern autonòmic Jaume Matas sigui jutjat per aquests fets.

   El magistrat ha acordat la transformació de la causa a procediment abreujat mitjançant una sentència en la qual imputa a Matas delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau a l'administració i falsedat en document oficial, i dóna trasllat a la Fiscalia Anticorrupció i l'advocacia de la Comunitat Autònoma perquè concretin les penes que reclamen per a l'imputat, o sol·licitin l'arxivament del seu encausament.

   En la seva resolució, Castro sobreseu de manera provisional la imputació de qui va ser secretària general de Vicepresidència i Conselleria de Relacions Institucionals, Jane King.

   El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 recalca com Matas va projectar la reordenació de la badia de Palma i la construcció d'un edifici destinat a les arts escèniques "amb la finalitat que el partit polític que el sustentava i que presidia obtingués un decisiu avantatge" a les eleccions autonòmiques i municipals de maig del 2007, "sabent que l'execució de tal projecte no estava en el seu horitzó decisori, almenys a curt ni a mitjà termini".

   Per això, recorda Castro, l'exministre va disposar la contractació d'un arquitecte de "notorietat" com Calatrava, cosa que es va portar a terme "al marge de qualsevol procediment administratiu". Entre els detalls que van envoltar les negociacions, el jutge subratlla el fet que Matas, el març, va concertar una cita amb Calatrava a Roma, on aquest residia, i va carregar a l'erari públic les despeses que va suposar el viatge i que van ascendir a 5.124 euros.

   Entre les partides hi havia el lloguer d'un cotxe amb xofer per 1.300 euros, i una nit d'estada en hotel per 945 euros. Va ser en aquesta primera trobada quan Matas, a qui legalment li estava vedat ser òrgan de contractació, va fer a l'arquitecte l'encàrrec en ferm perquè portés a terme l'avantprojecte de l'òpera i la construcció de dues maquetes per 1,2 milions d'euros. Calatrava va assumir el projecte de manera verbal.

   Després d'això, relata Castro, Matas va ordenar al llavors conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, que manipulés un expedient de contractació mitjançant la proposició de diferents acords al Consell de Govern tot i "que no hi havia un estudi econòmic del projecte, que formalment es desconeixia, ni tan sols per simple aproximació, el pressupost necessari per dur-lo a terme".

   Encomanada la contractació a l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (Ibisec), calia elegir la "roba administrativa" amb què havia de revestir l'encàrrec, produït un any abans "directament i verbalment", per la qual cosa es va optar per la contractació directa a través d'un procediment negociat sense publicitat "en què s'hauria d'ometre l'exigència legal de cursar invitacions a tres professionals del sector".

   Així va ser com l'arquitecte valencià va acabar percebent fins a un total d'1,2 milions d'euros: un milió per la concepció de l'avantprojecte, 60.000 per la maqueta de la Badia de Palma, 60.000 més per la maqueta de l'edifici de l'òpera i 80.000 per un vídeo explicatiu i de presentació del projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés