Publicat 24/06/2015 14:30

Castro eleva a l'Audiència el recurs de la infanta contra la fiança civil de 2,7 milions

El juez José Castro
ENRIQUE CALVO / REUTERS

PALMA DE MALLORCA, 24 juny (EUROPA PRESS) -

El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha elevat a l'Audiència Provincial de les Balears el recurs d'apel·lació interposat per la infanta Cristina contra la negativa del jutge de reduir-li a 449.000 euros la fiança civil de 2,7 milions que va imposar a l'acusada en la sentència amb la qual el mes de desembre passat va acordar obrir judici oral contra ella.

El tribunal de la Secció Segona serà així l'encarregat de resoldre sobre la petició de Cristina de Borbó, la defensa de la qual considera desproporcionada la quantitat imposada en relació amb les responsabilitats econòmiques que, en l'hipotètic cas de ser condemnada, "correspondria exigir-li". La Fiscalia Anticorrupció es va adherir a la seva petició.

En el seu recurs, els advocats de la infanta lamenten a més els "retrets, fins i tot de caràcter personal" que consideren que posa de manifest Castro en els seus actes, quan la germana menor del rei intenta exercir de manera legítima el seu dret de defensa dels dos delictes contra la Hisenda Pública dels quals l'acusa.

"Excedeixen del propòsit propi de l'òrgan judicial instructor i, per tant, es converteixen en jurídicament reprovables", sostenen Miquel Roca i Jesús-María Silva, que lamenten que el magistrat hagi apreciat de manera sistemàtica les circumstàncies adverses però no les favorables per a la infanta, acollint sempre com a millor doctrina i d'aplicació al cas la interpretació menys favorable per a ella.

En un dura sentència, Castro va desestimar rebaixar la petició cursada per la senyora Cristina, recordant que la caució de 2,7 milions d'euros va ser decretada per assegurar el pagament de la multa que, en el seu moment i en cas de produir-se, se li pogués imposar a la infanta pels dos delictes contra la Hisenda Pública que pesen sobre ella i pels que Mans Netes, única acusació que reclama responsabilitats penals contra la inculpada, sol·licita vuit anys de presó. Incrementant a més aquesta quantitat en un terç, tal com disposa la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim).

De fet, la fiança imposada respon a la multa de 2,022 milions d'euros que reclamava el sindicat en el seu escrit d'acusació i que, incrementada en un terç, donava com a resultat els 2,7 milions impostos.

Entre els arguments esgrimits per la infanta, el jutge rebat l'al·legat que concorre en ella "una indiscutible atenuant" per haver ingressat, el desembre de 2014, entre altres quantitats, 168.571 euros dirigits a reparar el 50 % del "dany" que el seu marit, Iñaki Urdangarin, hauria provocat en defraudar Hisenda a través de l'empresa de la qual tots dos són copropietaris, Aizoon.

LA INFANTA "MAI ES VA OFERIR VOLUNTÀRIAMENT A DONAR LA SEVA VERSIÓ"

Sobre això, Castro assevera que es tracta d'una qüestió "controvertida" i encara més si es pren en consideració l'actitud de la senyora Cristina, que mai es va oferir voluntàriament a donar la seva versió dels fets i que fins i tot respecte del seu inicial convocatòria judicial es va negar a fer-ho fins que a la seva estratègia processal li va convenir el contrari.

A més, recorda com en la declaració que va prestar la imputada, el 8 de febrer de 2014, "no s'ha advertit ni el més petit reconeixement dels fets ni tan sols a títol d'error o imprevisió, actituds que són totalment legítimes en el marc jurídic però escassament afins a la que diu haver-se prestat a reparar un dany".

NO HA TINGUT "LA MENOR INTENCIÓ" DE REPARAR EL DANY

Castro recalca fins i tot que l'explicació a aquest "embarbussament" es troba en el fet que la duquessa "mai ha tingut la menor intenció de portar a terme aquesta reparació, com ho evidencia, per molt que la legalitat l'empari a fer-ho, que mai ha admès la causació de tal dany, ni a títol de dol ni de culpa, ni a títol de partícip a títol lucratiu ni de cooperador necessari de cap delicte contra la Hisenda Pública".

Fins i tot remarca el fet que la infanta només es decidís a pagar una part dels diners --587.413 euros-- quan va saber que la Fiscalia i Hisenda van acabar per atribuir-li una participació a títol lucratiu en les activitats suposadament delictives del seu marit, i que ho fes per aquella quantitat quan, "si el que pretenia era simplement reparar el dany causat, n'hi hagués hagut prou de consignar els 168.571 euros que li reclamava l'Advocacia de l'Estat" en representació d'Hisenda.

"No té sentit reparar un dany en quantia superior que la que el mateix perjudicat reclama", afegeix el magistrat. Segons la seva opinió, el que en realitat intentava la Infanta era "afermar, no reparar, les responsabilitats que poguessin" ser-li imputades per la seva suposada participació en els delictes comesos per Urdangarin, que "mai ha admès i és més que dubtós que ho faci".

I "dada reveladora", prossegueix en la seva sentència, és que la suma que va consignar en el seu moment roman dipositada en el compte del jutjat "sense que a absolutament ningú li hagi interessat el seu lliurament o disposició de l'Agència Tributària, que, per altres, tractant-se de creditora privilegiada, no necessita els mateixos estímuls externs que una víctima privada perquè es faci efectiu el seu dret a la reparació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés