Actualitzat 18/05/2015 13:49

Castro eleva a l'Audiència el cas Nóos per al seu enjudiciament

José Castro
Foto: EUROPA PRESS

Ha estat designada ponent la magistrada Samantha Romero i el tribunal estarà presidit per Juan Pedro Yllanes

   PALMA DE MALLORCA/BARCELONA, 18 Maig (EUROPA PRESS) -

   El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha elevat aquest dilluns a l'Audiència Provincial de les Balears, amb vista al seu enjudiciament, els més de cent toms i 76.000 folis que conformen el cas Nóos.

   Fins a 18 persones s'asseuran al banc dels acusats, entre els quals es troben la Infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, a més d'empresaris i exalts càrrecs de les Balears, Comunitat Valenciana i Madrid.

   El tribunal que enjudiciarà la causa estarà format pel seu president, Juan Pedro Yllanes, Eleonor Moyà, i la magistrada que --per torn de repartiment entre deu magistrats de les dues seccions penals de l'Audiència-- ha estat designada ponent i qui serà l'encarregada de redactar la sentència, Samantha Romero, pertanyent a la Secció Primera.

   El mateix tribunal fixarà més endavant la data per a la celebració de la vista oral.

   Castro ha enviat la causa en format digital, en un disc dur, mentre que serà dimecres quan es produeixi el trasllat físic del procediment judicial, centrat en un presumpte desviament de 6,2 milions d'euros públics a través de l'entramat empresarial ordit per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres al voltant de l'Institut Nóos.

   Després d'elevar el cas i ser registrada en el nou òrgan, l'Audiència ha dictat una providència en la qual ha estat assignada la ponència a Romero perquè disposi del termini necessari perquè s'instrueixi en la causa.

   En concret, Samantha Romero va néixer a Palma el 1972 i va prendre possessió com a magistrada de l'Audiència, en la Secció Primera, el passat 30 d'abril.

   Procedia de l'Audiència de Tarragona, on ha format part d'un tribunal penal, la Secció Segona, durant gairebé nou anys, en ingressar-hi el 2006.

   Abans havia estat a Vilanova i la Geltrú, onva tenir el seu primer destí com a jutge el 2002. Va cursar la llicenciatura de Dret a la Universitat dels Illes Balears (UIB) i va aprovar l'any 2000 les oposicions a la judicatura i a fiscal, carrera en la qual està en situació d'excedència.

   A més dels Ducs, també seran jutjats, en relació amb el paper de l'Institut Nóos, Torres, la seva dona, Ana María Tejeiro, l'excomptable de l'Institut Nóos Marco Antonio Tejeiro, l'exassessor jurídic Miguel Tejeiro, i l'advocat que hauria ajudat a ordir una xarxa d'evasió fiscal a escala internacional, Salvador Trinxet.    

   A l'àmbit balear, s'asseuran al banc dels acusats l'expresident del Govern de les Illes Jaume Matas, l'exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester, l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, l'exassessor jurídic de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Miquel Àngel Bonet, i l'exgerent d'aquesta entitat Juan Carlos Alía.

   Pel que fa als exalts càrrecs de la Comunitat Valenciana, seran jutjats el mateix Alfonso Grau, l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana Luis Lobón, l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) Jorge Vela, l'exdirectora de gestió Elisa Maldonado, i el també exdirector general José Manuel Aguilar. També es troba a la llista l'exconsellera delegada de Madrid 16 Mercedes Coghen.

PETICIONS DE MÉS DE CENT ANYS DE PRESÓ

   En concret, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita més de cent anys de presó per a 14 els acusats del cas Nóos -entre ells no es troba la Infanta-, dels quals 19 anys i mig els reclama per a Urdangarin i 16 i mig per a Torres.

   Pel que fa a Cristina de Borbó, el fiscal Pedro Horrach no considera que existeixin indicis delictius sobre ella, si bé la considera responsable civil a títol lucratiu per haver-se beneficiat de 587.413 euros després d'haver obtingut, a través d'Aizoon, un aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats per Urdangarin.

   Per la seva banda, Manos Limpias és l'única de les acusacions que sol·licita, a nivell penal, la condemna de la Duquessa, en reclamar per a ella vuit anys de presó com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals.

   El sindicat sosté que el seu paper en sostenir, a través d'aquesta figura jurídica, que el seu paper va ser imprescindible perquè el seu marit pogués defraudar Hisenda.

   Mentrestant, la defensa de Torres proposa que declarin en el judici prop de 700 testimonis, entre els quals es troben el rei Felip VI, el rei Joan Carles, la reina Sofia, la Infanta Elena, el seu exmarit Jaime de Marichalar, Pilar de Borbón i la princesa Irene de Grècia i Dinamarca.

   Tot i això, serà l'Audiència l'òrgan encarregat de decidir si accepta que compareguin tots ells, i amb aquesta declaració Torres vol acreditar que la Casa Reial estava al corrent de les activitats desplegades per l'Institut Nóos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés