Publicat 28/10/2019 16:57:49 +01:00CET

La CASS i el FRJ demanen mesures "urgents" per garantir el sistema de pensions andorrà

Ignasi Arbusà, director de prestacions de la CASS, Joaquima Sol, directora general de la CASS, Jean M. Rascagneres, president del consell d'administració de la CASS, Josep Delgado, president de la comissió gestora del FRJ, i Eulàlia Orobitg, directora.
EOG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 28 oct. (EUROPA PRESS) -

El consell d'administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) han demanat aquest dilluns que s'adoptin les mesures necessàries per garantir l'equilibri del sistema de pensions de manera "urgentíssima".

Ho han fet mitjançant les declaracions dels seus presidents, Jean M. Rascagneres i Josep Delgado respectivament, en una roda de premsa per fer balanç del mandat que acaba aquesta setmana.

El president de la comissió gestora del FRJ ha manifestat que "la guardiola de les pensions s'esgota a tot arreu, tot i que a nosaltres no ens passa, però passarà", i en aquest sentit, tant Delgado com el president del consell d'administració de la CASS, demanen que s'adoptin mesures "immediates".

Delgado ha exposat la situació del FRJ el 30 de setembre, que era d'1.364,6 milions d'euros, 121,6 milions més que al tancament del 2018, quan es va perdre un 4,12% del fons.

El president de la comissió gestora del FRJ ha exposat que a mitjà i llarg termini els resultats han estat positius: una rendibilitat del 2,57% en els últims deu anys i del 2,02% si es miren els resultats dels últims cinc anys.

Però tot i els resultats, el tercer estudi actuarial --que encara no s'ha presentat al Govern-- "confirma" la situació de desequilibri del sistema de pensions.

Rascagneres ha avançat que s'observa "una petita millora, però no és suficient"; una millora que s'atribueix parcialment a l'increment de les cotitzacions aprovat el 2015 i també a la millora de la situació econòmica del país.

A més d'augmentar un cop més les pensions, altres mesures per poder allargar el model són la creació d'impostos específics o l'augment del coeficient de conversió; "s'haurà d'avançar en molts nivells, però no es pot deixar passar més", ha manifestat Delgado.

AVORTAMENTS VOLUNTARIS SENSE REEMBORSAMENT

El president del consell d'administració de la CASS ha manifestat, a preguntes dels periodistes, que la parapública només reemborsa els actes mèdics inscrits en la seva nomenclatura, entre els quals no es troba la interrupció voluntària de l'embaràs perquè "la llei no ho permet".

Rascagneres ha contestat així les declaracions de la magistrada del Tribunal de Corts --tribunal penal andorrà--, Canòlic Mingorance, davant la comissió per l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona de les Nacions Unides (CEDAW en les seves sigles en anglès), en què va afirmar que la seguretat social andorrana reemborsava les despeses mèdiques dels avortaments a l'estranger.

En aquest punt, el president del consell d'administració de la CASS ha dit que potser la jutgessa tingui elements que no se li han traslladat i que en cas de sospita que s'estigui duent a terme un delicte --com seria el cas d'un avortament voluntari a Andorra-- es denunciaria a la fiscalia "perquè és la nostra obligació".

Així, ha deixat clar que mai se'ls "ha passat pel cap sospitar que cap metge d'Andorra o de fora" practiqui avortaments sota altres conceptes o actes mèdics, i que si s'haguessin tingut indicis s'hagués investigat, com s'ha fet amb altres casos.

En la roda de premsa s'han repassat les accions i projectes duts a terme durant el mandat que acaba aquesta mateixa setmana, que inclouen la creació de la figura del defensor de l'afiliat, la modernització del web, la implementació de les enquestes de satisfacció, la formació del personal, les negociacions dels convenis amb els professionals sanitaris i la creació de la comissió mixta entre CASS, Servei Andorrà d'Assistència Sanitària (SAAS) i el ministeri de Salut; entre d'altres.

el més llegit

 1. 1

  Tres detinguts per vendre marihuana a tota Europa des de Sant Quirze (Barcelona)

 2. 2

  Treballen en l'extinció d'un foc en una empresa a Sant Fruitós de Bages (Barcelona)

 3. 3

  Mollet del Vallès (Barcelona) farà més PCR a contactes de positius aquesta setmana

 4. 4

  L'Ajuntament de Lleida demana al Govern competència en habitatge per mobilitzar pisos buits

 5. 5

  Crema una furgoneta a la carretera C-32 a Sant Pol de Mar (Barcelona)