Casado diu que a Sánchez "no li quedarà cap més remei" que reconèixer Guaidó per la pressió internacional

Actualitzat 31/1/2019 11:49:21 CET
El president del Partit Popular, Pablo Casado
Ricardo Rubio - Europa Press

Exigeix el "immediat" alliberament dels quatre membres de l'agència EFE que estan detinguts a Caracas

MADRID, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat aquest dijous que al cap de l'Executiu central, Pedro Sánchez, "no li quedarà cap més remei" que reconèixer Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela davant de la "pressió internacional", després de la seva "tèbia" resposta dissabte passat quan va "legitimar" Nicolás Maduro en donar-li un termini de vuit dies per convocar les eleccions.

Així s'ha pronunciat en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum amb l'exalcalde metropolità de Caracas i l'opositor veneçolà exiliat a Espanya, Antonio Ledezma, en què també hi han acudit el candidat del PP a l'Alcaldia, José Luis Martínez-Almeida, el líder de Cs a Madrid, Ignacio Aguado, l'exministre José Manuel Margallo, o el responsable d'Internacional del PP, Jose Ramón García Hernández. També hi era present l'esposa de l'opositor Mitzy Capriles.

"Al final, sembla ser que al Govern d'Espanya no li quedarà cap més remei que sumar-se a la iniciativa que ha pres el Partit Popular Europeu (PPE) perquè el Parlament europeu reconegui Guaidó com a president", ha assenyalat Casado, que ha destacat les gestions a Brussel·les del seu portaveu, Esteban González Pons, i el secretari general del PPE, Antonio López-Istúriz.

"AVUI JO TAMBÉ SÓC VENEÇOLÀ"

El president del PP ha assenyalat que aquesta votació a l'Eurocambra comptarà "previsiblement" amb el suport del Grup Socialista, dels liberals i els conservadors. Segons ha explicat, aquest reconeixement de Guaidó és una tasca "urgent" i "justa" que pot conduir cap a la "transició pacífica" a Veneçuela. "Crec que podem dir que avui 'jo també sóc veneçolà'", ha proclamat.

Després d'assenyalar que és "fonamental" ajudar els demòcrates veneçolans i els "líders de la llibertat per recuperar la democràcia" en aquell país, ha advertit Pedro Sánchez que Espanya no pot estar "al marge del que està passant". "No podem estar al marge de la crueltat, de la tragèdia, de la misèria i la irresponsabilitat que està provocant un règim absolutament corrupte i lliberticida com és el veneçolà", ha exclamat.

Casado ha demanat una vegada més que s'embarguin els immobles de la "cleptocràcia bolivariana" de Veneçuela i se'n tanquin les vies de finançament "pel comerç petrolífer", que s'aixequin a més el "vel societari i els comptes als països europeus dels 'gerifaltes' militars o civils d'aquest règim" que ha basat el manteniment de l'"opressió en el robatori dels recursos dels veneçolans".

"Hi ha un element d'esperança i és que la llibertat s'imposarà i aconseguirem enderrocar la tirania", ha manifestat, per demanar altra vegada a l'Executiu de Sánchez que se sumi al Grup de Lima perquè es detingui la "deriva lliberticida del règim de Maduro" i se'l porti a la Cort Penal Internacional pels crims de lesa humanitat.

ALLIBERAMENT DELS PERIODISTES D'EFE

A més, Casado ha exigit el "immediat" alliberament dels periodistes de l'agència EFE. Ha indicat que el Govern ha sol·licitat una via cable i a través de l'Ambaixada l'alliberament dels periodistes però, al seu parer, "s'ha de fer de manera més decidida". A més, ha fet una crida als "partits d'esquerra a Espanya i als nacionalistes" perquè es deixi "molt clar que no es pot tolerar cap d'aquestes situacions".

També ha aprofitat per tornar a denunciar que "un dels informes pels quals va cobrar la fundació CEPS" vinculada a Podem va ser "sobre el control dels mitjans de comunicació a Veneçuela". "Hi ha hagut una estratègia implacable per fer callar els mitjans de comunicació veneçolans, les delegacions dels mitjans de comunicació iberoamericans i ja veig que es comencen a atrevir també amb els mitjans espanyols i europeus", ha asseverat.

Davant dels càrrecs municipals presents en l'acte, Casado ha assegurat que és "indigne" que a l'Ajuntament de Madrid, la seva alcaldessa Manuela Carmena, estigui "contemporitzant amb el règim" veneçolà amb homenatges i "canviant els vells pòsters del Che per pòsters de Maduro" i "reivindicant, igual que feia amb Lenin, els nous dictadors".

LEDEZMA: "ES PERSEGUEIX ELS PERIODISTES"

De la mateixa manera, Ledezma ha assenyalat que a Veneçuela s'ha vist "com es persegueix" i s'"assetja" els periodistes, però ha assenyalat que "no és nou". "A Veneçuela, el règim, el mitjà que no doblega, el compra, i el compra amb diners bruts", ha denunciat, per recordar que van treure la llicència a la Radio Caracas Televisión i Guaidó la hi retornarà "perquè pugui operar com a canal lliure".

En aquest sentit, l'exalcalde de Caracas ha indicat que amb Guaidó tornarà la llibertat a Veneçuela i serà "vital" que hi hagi mitjans de comunicació "lliures". "Veneçuela està parint en aquest moment la nova democràcia que està encapçalant Juan Guaidó, que és el reflex d'aquesta nova Veneçuela", ha dit, per afegir que "els parts són dolorosos però porten vida".