Casado demana que s'investigui el suport de l'informe de l'Advocacia de l'Estat a les tesis d'ERC

Publicat 30/12/2019 16:51:22CET
El president del Partit Popular, Pablo Casado, en roda de premsa per parlar del balanç de l'any polític que fa el seu partit, a Madrid (Espanya) 30 de desembre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

No descarta anar als tribunals per una possible filtració i demana que compareguin la ministra de Justícia i l'Advocada General de l'Estat

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat que cal "investigar i conèixer tota la veritat" sobre per què l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre l'exvicepresident Oriol Junqueras ha resultat "a favor de les tesis" que ERC plantejava en la seva negociació amb el PSOE per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. A més, ha avisat que si hi ha hagut una filtració d'aquest escrit als republicans seria "constitutiu d'un delicte de revelació de secrets i, per tant, seria querellable".

"Hem de saber què ha passat i si hi ha hagut alguna filtració interessada, no dubtarem a acudir a la Justícia per querellar-nos perquè podria haver-se comès un delicte de la màxima gravetat", ha recalcat, per afegir que el PP sol·licitarà tant la compareixença al Congrés de la ministra de Justícia com de l'Advocada general de l'Estat, Consuelo Castro, perquè informin "exactament" sobre què ha passat.

Així s'ha pronunciat després que l'Advocacia de l'Estat hagi sol·licitat la posada en llibertat del líder d'ERC condemnat pel procés Oriol Junqueras perquè pugui exercir com a eurodiputat. Precisament, els republicans havien supeditat el seu suport a la investidura a conèixer aquest informe de l'Advocacia de l'Estat.

"EN SUBHASTA LA POSICIÓ DE L'ADVOCACIA"

En una roda de premsa de balanç de l'any a la seu del PP, Casado ha indicat que cal "investigar i conèixer tota la veritat" sobre per què l'Advocacia "ha resolt a favor de les tesis" que plantejava ERC en la seva negociació amb Sánchez.

Tot i que ha expressat el seu "màxim respecte" al cos de professionals que componen l'Advocacia de l'Estat, ha subratllat que ERC fa dies que "demana una direcció en concret" en aquest escrit de l'Advocacia de l'Estat que avui en conèixer-se evidència que "ha superat" les expectatives dels republicans.

"És molt greu que en una negociació entre un pres i un govern en funcions, s'hagi posat en sunhasta la posició de l'Advocacia de l'Estat. És molt greu que amb una absoluta descaradura es digui que un escrit de l'Advocacia pot permetre una investidura que es negocia en una presó", ha emfatitzat.

Casado ha afirmat que és "molt greu" el que ha passat a l'Advocacia de l'Estat perquè "l'òrgan que ha de defensar l'Estat no pot negociar amb el que va donar-hi un cop". Segons el seu parer, "al més greu és si s'ha filtrat" aquest escrit i el PP vol saber també si hi ha hagut "qualsevol tipus de pressió sobre el seu contingut" per "facilitar" la negociació de la investidura.

"M'escandalitza molt més que pogués haver-hi alguna filtració a ERC o que pogués haver-hi hagut una negociació amb ERC a partir del que l'Advocacia diria, més enllà del que l'Advocacia ha dit, que no és vinculant i que ja va dir una cosa similar per la qual va ser cessat Edmundo Bal per canviar una tipificació en l'acusació a aquestes persones", ha agregat.

En aquest sentit, ha indicat que "el problema és fins a quin punt de degradació institucional pot arribar el Govern central en funcions si pot fer un escrit" per avançar en la negociació amb ERC, el "líder de la qual està a la presó per haver donat un cop a la legalitat a Espanya".

Després de rebutjar que l'informe de l'Advocacia sigui "concloent", ha recordat que és el Suprem qui ha de decidir sobre la possible sortida de presó de Junqueras i s'ha mostrat convençut que donarà una "resposta ferma". ha rebutjat que l'informe de l'Advocacia sigui "concloent". "Crec que que el Suprem continuarà la seva pròpia jurisprudència, cosa que ells van fer, que es va fer bé", ha postil·lat.

Casado ha criticat la "instrumentalització" que ha fet l'independentisme de la sentència del Tribunal de Justícia europeu sobre la immunitat de Junqueras i ha deixat clar que "en cap cas la immunitat pot conduir a la impunitat".

INVESTIDURA PER NADAL PERQUÈ QUEDI "DILUÏDA"

Casado ha criticat que el Govern central pretengui que els espanyols estiguin enganxats al "transistor" per Nadal a causa d'un possible debat d'investidura. "Esperem que no corrin tant perquè un govern Frankestein quedi diluït durant les festes de Nadal o de Reis", ha manifestat.

Després de recordar que fa tres anys en el PSOE "van elegir" a Sánchez per impedir que arribés a un acord amb els independentistes, el president dels populars ha apel·lat una vegada més als barons socialistes perquè "es rebel·lin amb el que passa al seu partit" perquè el PSOE "està sent agredit pel seu secretari general.

"El PSOE hauria de fer una reflexió i pensar si val la pena allargar l'agonia d'aquest mal govern a costa d'emportar-se pel davant un partit centenari", ha subratllat, per afegir que la resposta no pot ser "el silenci".

De fet, Casado ha recordat que Sánchez "té alternatives", com explorar acords amb Cs o amb UPN però "no ha volgut" perquè la "cabra avesada a saltar fa de mal desavesar". Per això, ha dit que el candidat socialista "no és fiable" i el seu partit no pot abtenir-se perquè sigui investit. "El PP ha de ser-hi per evitar que aquest país se'n vagi cap al precicipi. La nostra responsabilitat és evitar que un país es desvolcani", ha abundat.

El president del PP ha tornat a oferir al PP pactes d'Estat. "Nosaltres mai ens hem negat a cap pacte amb el PSOE si és bo per a Espanya", ha ressaltat, per afegir que es donaria per satisfet si Sánchez no trenqués els pactes vigents, com el que es va aconseguir amb la Transició.

"AQUEST ANY HA ESTAT UN GRAN BUIT"

En el seu balanç de l'any, Casado ha afirmat que aquest any ha estat el d'"un gran buit". "Una estafa també perquè no s'ha complert res del que deia Sánchez durant la moció", ha proclamat, per afegir que Espanya "va malament" i que s'ha governat "en contra d'Espanya".

A més, just després que el PSOE hagi signat aquest dilluns el seu acord amb el PNB, ha assegurat que "el Govern se supera cada dia" i que "pateixen coses que semblaven impossibles de veure". A més, ha avisat que el PP serà la "muralla per defensar la Constitució, els Estatuts i la legalitat en vigor".

Finalment, ha posat en valor la "coherència" del seu partit, que es manté "fort, unit i llest per governar" un altre cop, i actua en contra "qualsevol actuació lesiva" que pugui escometre el Govern format per Sánchez i Pablo Iglesias.

Contador