Casado demana que es faci complir la sentència, que ha jutjat "greus violacions a l'ordre constitucional"

Publicat 14/10/2019 15:10:19CET
El president del PP, Pablo Casado, ofereix una roda de premsa després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el procés independentista català de L'1-O, a la Moncloa, Madrid (Espanya) 14 d'octubre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

'Gènova' creu que el Govern espanyol ha de posar la Fiscalia "en guàrdia" davant beneficis penitenciaris o tercer grau als condemnats

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat aquest dilluns que el Tribunal Suprem no ha jutjat idees o opinions polítiques sinó "greus violacions a l'ordre públic constitucional". Per això, ha recalcat que és "moment de complir i fer complir la sentència" del procés i ha afegit que qualsevol crida a la desobediència o la insurrecció ha de ser resposta de manera "contundent" pel Govern en funcions de Pedro Sánchez.

Així ho ha exigit Casado en una compareixença sense preguntes al Congrés dels Diputats, en la qual ha estat acompanyat pel secretari general del partit, Teodoro García Egea, i la portaveu del grup popular, Cayetana Álvarez de Toledo.

A l'espera que aquesta tarda es comuniquin per telèfon Pedro Sánchez i Pablo Casado --encara no hi ha hagut cap contacte--, fonts de la direcció nacional del PP sostenen que el Govern espanyol ha de posar la Fiscalia "en guàrdia" davant qualsevol concessió del tercer grau als condemnats o la possibilitat que se'ls concedeixin beneficis penitenciaris.

Això sí, encara que la Fiscalia tingui possibilitat de recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària en cas que hi hagi beneficis penitenciaris o un possible tercer grau als presos condemnats, el recurs en si mateix no paralitza la seva concessió fins que no hi hagi una altra resolució judicial.

S'HA JUTJAT "EL DESAFIAMENT MÉS GRAN DES DEL 23F"

Casado ha qualificat d'"exemplar" el procés judicial després del "desafiament més gran a l'estat de dret des del judici pel cop d'estat del 23 de febrer de 1981". "Durant el procés no s'han jutjat idees polítiques, sinó greus violacions de la llei i de l'ordre públic constitucional", ha proclamat, i ha afegit que aquests líders independentistes van provar de "posar en escac sense èxit a la nació espanyola i les institucions" la tardor del 2017.

Després de remarcar que són els tribunals els que garanteixen els drets i llibertats de tots els ciutadans lliures i iguals davant la llei, ha assenyalat que el Suprem ha condemnat "conductes que van violar la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i les lleis", i han afectat a més a la "prosperitat, la convivència i la concòrdia de Catalunya".

"Per això, avui és moment de complir i fer complir la sentència. I qualsevol crida a la desobediència, la insurrecció o la reincidència ha de ser resposta de manera contundent pel Govern de la nació en funcions", ha manifestat.

Casado ha afirmat que és moment de la "responsabilitat" de tothom i de recuperar la convivència, així com que aquells que han viscut d'"esquenes" a l'estat de dret "es reconnecten amb la realitat i amb la llei". De la mateixa manera, ha demanat recuperar l'economia a Catalunya amb el retorn de les empreses que es van marxar pel procés.