Calvo ofereix a l'independentisme parlar de canvis en la Constitució

Actualitzat 27/11/2019 13:51:41 CET
La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ofereix una roda de premsa al Congrés dels Diputats, Madrid (Espanya), 27 de novembre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

Rebutja un diàleg sobre el dret d'autodeterminació perquè no existeix en la legalitat espanyola

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha ofert aquest dimecres a l'independentisme català discutir sobre possibles canvis en el Títol VIII de la Constitució que permetin un encaix diferent de Catalunya dins d'Espanya, però ha rebutjat amb rotunditat negociar el dret d'autodeterminació.

En declaracions als mitjans de comunicació al Congrés dels Diputats, on ha anat a recollir la seva acta de diputada, ha emmarcat el diàleg que La Moncloa pot encarar amb la Generalitat en la comissió bilateral prevista en l'Estatut i ha posat en valor la negociació que encetaran a partir de dijous els partits del PSOE, el PSC i ERC al voltant de la investidura.

Això sí, ha indicat que una de les línies que el PSOE no traspassarà en cap cas és el reconeixement del dret d'autodeterminació, perquè "no està" recollit en la legalitat espanyola.

"D'autodeterminació no en parlarà el PSOE perquè no és el nostre projecte i perquè estem en contra d'aquest projecte políticament parlant, com és sabut per tothom. No podem retrocedir en situacions que ja han estat viscudes i resoltes", ha assenyalat.

L'ENCAIX DE CATALUNYA A ESPANYA

"Podem parlar de com Catalunya se situa en el marc constitucional del nostre país? Òbviament. Exactament de la mateixa manera que haurem de parlar amb altres autonomies", ha indicat, després de recordar la reforma pendent de l'Estatut de Guernica. "És que forma part de la normalitat del nostre país", ha afegit.

Una altra cosa, ha precisat, és que "les dretes, i particularment la seva radicalització portin les coses a l'extrem pràcticament impossible de la política d'aquest país fins i tot de saltar-se el marc constitucional quan parlen".

Però la "realitat d'Espanya" és la "diversitat territorial i la igualtat de drets de tots els espanyols i les espanyoles", ha advertit, abans d'afegir que per "desenvolupar la Constitució en els seus propis termes" cal transitar per "situacions de legalitat i normalitat".

En aquest sentit, ha indicat que el PSOE sí s'obre a discutir amb els independentistes de possibles canvis en el Títol VIII de la Constitució. "Podem parlar del Títol VIII de la Constitució, d'un país que té diversitat territorial, això que tanta feina costa a les dretes, per això segurament no tenen suport electoral a cap dels territoris amb identitat històrica", ha resolt.

Contador