Publicat 19/8/2019 10:59:32 +02:00CET

Carmen Calvo assegura que l'Open Arms va poder desembarcar a Malta però "no va voler, va anar cap a Itàlia"

Imagen de archivo del barco de 'Open Arms'
PROACTIVA OPEN ARMS

La vicepresidenta assegura que ha posat totes les possibilitats a l'abast de l'Open Arms: "Què més pot fer Espanya"

MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha recordat als responsables de l'Open Arms que el Govern espanyol ha ofert totes les solucions al seu abast per facilitar el desembarcament dels ocupants de l'embarcació i s'ha preguntat "què més pot fer Espanya". Ha assegurat, a més, que el vaixell va poder haver entrat a Malta" per desembarcar els migrants però "van anar cap a Itàlia".

Segons va sostenir al seu moment l'Open Arms, Malta només permetia l'entrada als seus ports per desembarcar els 39 migrants d'un segon rescat realitzat el dia 10 d'agost però no dels unes altres 121 persones que ja romanien al vaixell des de principis d'agost. Aquesta opció va ser descartada per l'organització per entendre que podria provocar altercats al vaixell.

No obstant això, segons ha explicat Calvo en una entrevista a la Ser recollida per Europa Press, la solució de Malta "estava aquí" i des del Govern espanyol es "va estar treballant tot el temps" per realitzar el repartiment d'aquests migrants. "Malta sempre va dir que no es quedava amb els migrants, sinó que es fes el repartiment en el qual participava França, Alemanya, Romania, Luxemburg, i Espanya".

No obstant això, segons Calvo, l'Open Arms "no va voler entrar a Malta, va anar cap a Itàlia amb el pronunciament judicial que li deixaven entrar en aigües italianes, però no s'aclaria si podia desembarcar, que és al que s'ha acollit Salvini".

Per això, per a la vicepresidenta "no és fàcil entendre que aquests migrants que estan una situació molt difícil i tenen garantida una travessia a ports que estan preparats per a ells" no acceptin l'oferta d'Espanya. "Hem ofert el port més proper, no podem portar els nostres ports a Itàlia", ha insistit la portaveu de l'executiu per preguntar-se posteriorment "què li queda" al Govern espanyol.

Per a Calvo tampoc resulta convincent l'argument de l'Open Arms que la situació d'estrès dels 107 migrants que continuen al vaixell no els permet emprendre rumb a un port espanyol. "Entenc que la situació és crítica per la incertesa i desesperança que no poden entrar en un port, però una vegada que el vaixell agafi rumb a un port segur amb tot tipus d'ajuda i amb els migrants tranquils no entenem que hi hagi cap problema", ha explicat. Així mateix, ha insistit que per part de l'executiu se'ls ha ofert tot tipus de suport" per realitzar la ruta.

La número dos del Govern de Pedro Sánchez ha defensat en tot moment la tasca d'Espanya enfront d'Itàlia amb el govern de la qual ha assegurat que ha estat parlant "tot el diumenge i tot el dissabte". "El nostre Govern fa una tasca exemplar en aquest moment", ha dit.

La vicepresidenta ha reclamat una política comuna de coordinació europea en matèria d'immigració. Ha insistit que aquesta és una política comuna i que Espanya està responent una crisi humanitària". "Cada dia passen per l'Estret molts immigrants i aquí no hi ha focus i ho fem cada dia", ha defensat.

Quant a les crítiques rebudes des de la Junta d'Andalusia per haver ofert el port d'Algesires sense comunicar-li-ho. Calvo ha recordat que els ports són competència de l'Estat igual que la política migratòria i ha posat com a exemple l'actitud de la presidenta de Balears, Francina Armengol, que ha expressat la seva col·laboració al Govern central. "Algesires és el port habilitat per a aquestes funcions i disposa de tots els mitjans ràpids de recepció, però vam oferir Balears perquè és el més proper", ha precisat.

L'OPEN ARMS "NO TÉ LLICÈNCIA PER RESCATAR"

Sobre la petició del fundador de l'ONG Proactiva Open Arms de reunir-se amb el president Pedro Sánchez, la vicepresidenta ha explicat que ha estat el ministre de Foment el que s'ha reunit amb Òscar Camps que és "amb qui li correspon asseure's". Així mateix, ha recordat al fundador de l'ONG que el seu vaixell "té llicència per sortir en ajuda humanitària, no per rescatar".

La vicepresidenta del Govern en funcions s'ha referit també a les paraules abocades en un tuit pel diputat de Ciutadans Marcos de Quinto en el qual es referia als migrants de l'Open Arms com a "passatgers ben menjats".

"Aquestes declaracions retrata més a qui ho diu que a qui es dirigeix", ha aclarit Calvo que a més ha criticat la deriva del partit taronja. De Quinto ha fet ús, segons la vicepresidenta, d'una "llibertat d'expressió poc respectuosa amb els altres" que "forma part de l'arrossegament al qual Ciutadans ha portat els seus missatges propis de la ultradreta".