Publicat 23/7/2019 13:41:37CET

Carlos Enrique Bayo rebutja "conspiracions" com ara que el CNI va organitzar l'atemptat

José Vargas, presidente de la Acvot, en su ofrenda del 1r aniversario del 17A
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

El periodista de 'Público' Carlos Enrique Bayo ha afirmat aquest dimarts que no comparteix cap de les "conspiracions" arran de les seves informacions sobre la suposada relació de l'imam de Ripoll (Girona), Abdelbaki es-Satty, amb el CNI, com ara que el servei d'intel·ligència va organitzar l'atemptat.

"No comparteixo cap d'aquestes conspiracions com ara que el CNI va organitzar els atemptats", ha afirmat Bayo en una compareixença com a testimoni en la Comissió d'investigació sobre els atemptats a la Rambla de Barcelona i Cambrils (Tarragona) del Parlament.

El periodista s'ha ratificat en les seves informacions que afirmen que el presumpte cervell dels atemptats del 17 i 18 d'agost del 2017 va ser confident del CNI fins que es van produir els atemptats i que es va esborrar la seva fitxa d'informador un dia després de l'atemptat de la Rambla, encara que ha indicat que no pot revelar les seves fonts d'informació.

També ha subratllat que el CNI estava escoltant els telèfons dels membres de la cèl·lula gihadista uns dies abans dels atemptats quan eren en un viatge a París i ha negat que l'informe d'intel·ligència al qual va tenir accés s'elaborés a posteriori.

Ha valorat que en la gestió de l'atemptat va haver-hi un "error gravíssim, però cap conspiració", i preguntat sobre si s'utilitzen les seves informacions per alimentar teories com que l'Estat va permetre els atemptats, ha dit que ell es limita a informar sobre allò que ha pogut descobrir i no abona aquestes teories.

Ha rebutjat que el CNI estigués pensant "a volar la Sagrada Família per espantar els catalans", i ha afirmat que sí que ha contrastat que el CNI estava vigilant alguns membres de la cèl·lula a París "molt estretament, amb molts recursos i molts mitjans".

Sobre si es podria haver evitat l'atemptat, ha opinat: "Jo crec que si els haguessin parat els peus abans s'hauria evitat, però no estic dient que ho podrien haver fet i que no ho van fer amb traïdoria".

Bayo ha considerat que el CNI té els mitjans, els recursos, la intel·ligència i el personal tècnic per protegir la ciutadania de l'amenaça del terrorisme, per la qual cosa, en aquest cas, ha afirmat que, si haguessin estat més diligents, l'atemptat s'hauria pogut evitar: "És una opinió meva després d'estudiar molt la qüestió", per la qual cosa, al seu parer, van ser negligents.