Publicat 1/8/2020 10:12:35 +02:00CET

Carlos Carrizosa: el Govern central "no tindria per què" reprendre la taula de diàleg si Cs recolza els PGE

El president de Ciutadans al Parlament català, Carlos Carrizosa, posa després d'una entrevista per a Europa Press, a Barcelona, Catalunya (Espanya), a 30 de juliol de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

El líder de l'oposició a Catalunya rebutja la intenció de Vox d'una moció de censura

BARCELONA, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

El president de Cs en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat que el Govern central "no tindria per què" reprendre la taula de diàleg si el partit taronja recolza els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

En una entrevista d'Europa Press ha reivindicat que, amb el seu suport al Govern espanyol en mesures com l'estat d'alarma i la possibilitat de recolzar els comptes, Cs "està fastiguejant el pla de xantatge" que considera que ERC fa a l'Executiu de Pedro Sánchez amb la taula.

El líder de l'oposició a Catalunya ha advertit que ERC només recolzarà els PGE si obté a canvi beneficis per als presos de l'1-O o la taula, mentre que Cs els recolzaria amb millores per a la gent, defensa.

"El Govern (central), si obtingués el nostre suport mitjançant les nostres aportacions i millores per als Pressupostos que aprofitin tots els ciutadans, no tindria per què cedir al xantatge d'ERC", afirma.

Per a ell, els republicans i la resta de partits nacionalistes i independentistes només recolzen mesures del Govern espanyol al Congrés quan aconsegueixen "rèdits per a líders polítics presos o fugits, o per als seus interessos partidaris i egoistes".

Per això considera que, amb aquest paper de recolzar a la Moncloa, Cs ocupa un rol que partits com el PP "s'estan negant a jugar", i a més evita que la gestió de Sánchez quedi influïda per l'independentisme.

"Amb els nostres 10 diputats a Madrid estem podent ajudar al fet que les conseqüències de la pandèmia siguin probablement menys traumàtiques i les mesures que pren el Govern (central) siguin més ajustades i més raonables", afegeix.

Així, segons ell, el Govern espanyol "no té, d'una banda, només el populisme de Podem i, per l'altre costat, el populisme del separatisme, sinó un partit disposat a temperar les polítiques i a fer coses més raonables", ha argumentat.

Carrizosa ha afirmat que no és que Cs es moderi ara, sinó que sempre ha estat de centre i moderat, però ara ha sabut llegir el context del coronavirus i "no és moment per a batalles estèrils, sinó d'intentar treballar junts".

Sobre si es podria traslladar aquesta mateixa disposició al Parlament, ha contestat que els Pressupostos catalans "malgasten diners públics" per promocionar l'independentisme.

GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Carrizosa ha criticat el Govern per la gestió de la pandèmia i ha insistit que dimiteixi la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè "és una persona aliena al món sanitari" i creu que ha fet malament la preparació sobre els rastrejadors.

En les últimes setmanes, Cs ha demanat diverses vegades a Pedro Sánchez que prengui el control de la gestió del coronavirus a Catalunya, en considerar que el Govern no està actuant i que això es podria fer legalment sense cap "minvament de competències".

"El Govern d'Espanya prefereix no assumir els riscos d'una mala gestió coordinada amb l'autonomia. Està deixant que es desgasti políticament el Govern de la Generalitat per no assumir una corresponsabilitat en el que passa en la pandèmia", ha recriminat a Sánchez.

REBUTJA UNA MOCIÓ DE CENSURA

Sobre la moció de censura que planteja Vox per la gestió del Covid-19, Carrizosa ho ha equiparat a les peticions de convocar eleccions a Catalunya: "No crec que que sigui el moment que hagi partits que introdueixin elements aliens al principal, que és la lluita contra les conseqüències de la pandèmia".

"Qualsevol iniciativa estratègica de polítics que estan mirant l'interès dels seus propis partits enlloc d'ajudar a lluitar ara contra la pandèmia no serà entesa pels ciutadans", i ha insistit que no és el moment de presentar-la, i menys quan és clar que no tirarà endavant perquè no tindria prou suports.

Contador