Publicat 1/11/2019 21:10:20 +01:00CET

Carles Puigdemont: "Dels repressors quedarà el record de ser súbdits de l'últim Borbó"

Videoconferència de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont davant la presó de Lledoners (Barcelona) en un acte de JxCat en la campanya de les eleccions generals del 10 de novembre de 2019
EUROPA PRESS

SANT JOAN DE VILATORRADA (BARCELONA), 1 nov. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha advertit aquest divendres als poders de l'Estat que han condemnat els líders independentistes per l'1-O que només quedarà d'ells "el record fosc i tenebrós de ser els servils súbdits de l'últim Borbó que es va atrevir a reprimir els catalans".

En un acte electoral de JxCat davant la presó de Lledoners pels dos anys d'empresonament dels independentistes per l'1-O, ha assegurat per videoconferència que així passarà amb els que considera "repressors, els d'allà i els d'aquí, els de la política, els dels mitjans de comunicació i els dels poders econòmics, i als qui han posat la seva biografia al servei de la condemna i als qui brinden per tots els anys" que estaran empresonats.

També ha assegurat que cada vegada hi ha més gent que considera que Espanya "és un problema per a la democràcia europea i que comença a fer-se insostenible perquè amenaça pilars fonamentals com és el valor del vot".

"Quan un Estat violenta de forma tan arbitrària i gratuïta les decisions del vot, està insultant els sacrificis de milions d'europeus que han donat la vida pel vot", ha subratllat.

Ha afegit que Espanya prefereix ser assenyalada com un país que "viola drets fonamentals, abans d'admetre que té un problema polític" que, al seu judici, cal resoldre políticament.

"Espanya ha preferit la companyia de Turquia i la Xina", ha lamentat Puigdemont, després de dir que han hagut de gastar molts diners per recuperar una reputació que, en la seva opinió, està molt tocada per desmuntar el relat independentista.

FAMILIARS DELS PRESOS

La cap de llista de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha centrat el seu discurs a recordar frases de tots els presos independentistes.

L'esposa de l'exconseller Josep Rull, Meritxell Lluís, ha llegit una carta dels familiars dels presos on lamenten "dos anys perduts, de càstig que han derivat en una sentència injusta després d'una trista culminació d'una instrucció que no ha respectat les garanties processals" d'un Estat de Dret.

"El procés judicial no ha buscat justícia. L'Estat ha buscat venjança i càstig", ha retret Lluís, que ha advertit que ningú ni res no podrà silenciar les seves veus ni les seves conviccions i compromís amb Catalunya.

L'acte ha acabat amb el comiat que llança el jove 'Joan bona nit' prop de la presó cap als presos independentistes, moment en què s'han pogut escoltar moltes veus i s'ha pogut veure una 'estelada' des d'una de les finestres de la presó.