Publicat 10/9/2020 21:44:18 +02:00CET

Carles Puigdemont acusa l'Estat d'optar per la "confrontació" i no la negociació

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont intervé en  l'acte del Consell de la República a Perpinyà (França) a 29 de febrer de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Situa l'1-O i "l'exili" com a exemples de la confrontació intel·ligent que reclama

BARCELONA, 10 set. (EUROPA PRESS9

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha acusat aquest dijous a l'Estat d'haver optat per la "confrontació" i no per la negociació amb Catalunya, i que això s'evidencia en la situació que viu ell i alguns exconsellers a Bèlgica, en la dels presos independentistes i en l'obertura de diverses causes judicials contra l'independentisme.

Així ho ha manifestat en la presentació del segon volum del llibre 'M'explico' (La Campana) - sota el títol de 'La lluita a l'exili', escrit pel periodista Xevi Xirgo, i que ha presentat l'exdiputat al Parlament i periodista també Albano-Dante Fachín, acompanyat de la líder de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi.

Segons Puigdemont, l'independentisme pot respondre de dues maneres a l'actitud de l'Estat: "Abaixant el cap, com que és massa bèstia me'n vaig a casa, o respondre a la nostra manera. Ha de ser intel·ligent, perquè no tenim la fortalesa dels fons reservats i les trames que s'estan descobrint per atacar els adversaris".

"Ho hem de fer amb intel·ligència", ha defensat de nou l'actual eurodiputat, que ha reivindicat que així ho van fer l'1-O, quan van aconseguir presentar-se a les eleccions europees, i amb la sentència de la justícia belga que rebutja l'extradició de l'exconseller Lluís Puig, entre altres episodis.

Segons Artadi, que Puigdemont estigui "a l'exili, en si mateix, ja és una confrontació intel·ligent, perquè no ho poden ignorar" des de l'Estat.

Per Puigdemont, "l'exili s'ha distorsionat i fins a silenciat moltes vegades", i considera que és un tram de la seva vida més desconegut en relació a quan estava al capdavant de la Generalitat.

"EINA DE LLUITA EFECTIVA"

"L'exili va ser molt incert al principi, d'una precarietat que és difícil imaginar, però ha estat una eina de lluita efectiva. Amb pocs recursos, però ha aconseguit una gran presència", ha defensat Puigdemont, malgrat admetre que és una etapa de la seva vida carregada de dolor.

També ha carregat contra la jerarquia catòlica espanyola, a la qual ha acusat d'importar-li "zero el sofriment de famílies cristianes" i de voler quedar bé i complaure al poder, i ha confrontat el seu paper amb l'exèrcit pels recentment morts Pere Casaldàliga i el sacerdot Manel Pousa, conegut com el pare Manel.

Contador