Actualitzat 30/07/2014 22:02

El Carec vol "potenciar" que l'usuari pagui serveis

Salvador Alemany
Foto: EUROPA PRESS

Assenyala que una política que estimuli en excés la demanda interna pot ser contraproduent

BARCELONA, 30 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) ha advocat perquè les administracions "potenciïn mecanismes de participació dels usuaris en el finançament de les infraestructures o de determinats tipus serveis" que utilitza.

   Es tracta d'una de les recomanacions que el Carec fa a l'informe 'Reptes i riscos en l'actual fase de recuperació econòmica', que va lliurarn fa poc al Govern i en què afegeix que aquesta mesura milloraria la disponibilitat pressupostària per prioritzar polítiques socials i de benestar.

   El Carec proposa la millora dels ingressos fiscals a partir de l'ampliació de les bases imposables amb un "programa decidit" de millora del compliment fiscal i d'aflorament de l'economia submergida per tancar el diferencial de nou punts percentuals que separa la recaptació mitjana via impostos de la UE i que se situa al 45% del PIB, respecte a la d'Espanya, que se situa al 36% del PIB.

   Adverteix que "la política fiscal no ha de desviar-se de l'objectiu de manteniment de l'equilibri pressupostari", i ha apostat perquè la disminució de la imposició directa per estimular l'activitat econòmica hauria de focalitzar-se en una reducció significativa de les càrregues socials en els nivells salarials més baixos.

   L'organisme presidit per Salvador Alemany també ha demanat donar la importància que es mereix a la previsibilitat del sistema fiscal a mitjà termini, "que és essencial per reforçar la seguretat jurídica i no obstaculitzar les decisions d'inversió", la qual cosa revertiria en una millora sostinguda de la competitivitat interna i exterior de les empreses i alhora s'introduiria un incentiu a les noves contractacions.

   D'aquesta manera, s'incidiria positivament sobre el consum privat i la demanda interna, no per la via dels salaris, sinó per la de generar més ocupació, la qual cosa redundaria en el creixement de la renda disponible.

   A més, el Carec ha alertat que qualsevol mesura sobre els impostos no es pot aïllar de la visió dels ingressos globals: "En aquest sentit, entenem que hi ha recorregut simplificant tipus especials i deduccions per incrementar el tipus efectiu mitjà de la imposició indirecta sense elevar els tipus nominals, que ja es troben en línia amb la mitjana europea".

EXPORTACIONS

   Segons el consell assessor d'Artur Mas, l'economia catalana es troba en recuperació, però un creixement excessiu de la demanda interna, no acompanyada d'un augment proporcional de les exportacions pot acabar perjudicant l'equilibri exterior i generar un patró de creixement novament dependent del finançament exterior i poc sostenible a llarg termini.

   Així, "qualsevol política econòmica, i especialment la fiscal, que estimuli en excés el creixement de la demanda interna pot acabar sent contraproduent", per la qual cosa l'organisme demana potenciar polítiques en l'àmbit fiscal, energètic i industrial orientades a afavorir la competitivitat interna i l'atractivitat del país com a localització industrial i productiva.

   Altres de les seves recomanacions se centren en el finançament empresarial, amb alternatives als crèdits bancaris; competitivitat, especialment pel que fa a la política energètica i la seva diversificació per evitar dependències i estabilitzar el subministrament; i la cohesió social, amb el focus posat en la reducció de la desocupació.

DESOCUPACIÓ, UN PROBLEMA D'ANYS

   L'informe conclou que, malgrat la recuperació de l'economia catalana, no es preveu una reducció prou significativa de l'atur per als anys vinents, la qual cosa ha considerat "especialment preocupant", no només per la pèrdua del benestar present sinó per l'impacte en les generacions més joves.

   "L'atur és i serà durant molt de temps el principal problema del país, tant en termes actuals com intergeneracionals", afegeix el Carec, que sosté que no cal renunciar a l'objectiu de simplificar les modalitats contractuals per resoldre la dualitat del mercat laboral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés