Capella defensa que la transparència és necessària per "construir una democràcia de qualitat"

Publicat 10/10/2019 10:58:43CET
La consellera de Justícia, Ester Capella, durant el IV Seminari Internacional de Transparència
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha defensat aquest dijous que les polítiques de transparència ajuden a "construir una democràcia de qualitat", apropen la ciutadania a la confiança i aconsegueixen que hi hagi una consciència social més escrupolosa.

"El conjunt de polítiques de transparència són fonamentals en l'esfera pública. Apropen la ciutadania a la confiança i aconsegueixen que hi hagi una consciència social més escrupolosa i més implicació", ha assegurat en l'obertura del IV Seminari Internacional de Transparència, que organitza l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana (AMB) sota el títol 'Els guardians de la integritat efectiva: les relacions entre el sector públic i el privat'.

En un acte al Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), Capella ha explicat que la transparència, el bon govern, l'ètica, la lluita contra el frau i la corrupció són les qüestions que més preocupen la ciutadania, per la qual cosa considera rellevant posar el focus en la integritat i les relacions entre el públic i el privat.

Ha insistit que, sense confiança, un sistema democràtic entra en la "greu contradicció de representar una sobirania popular que no li atorga prou legitimitat" i aquesta falta de legitimitat, segons ella, pot comportar conseqüències nefastes.

En aquest sentit, ha destacat que el nivell d'exigència i de responsabilitat de les administracions públiques "ha estat, ha de ser i és el més alt", i ha sostingut que, per aquest mateix motiu, els correspon un paper de lideratge ètic orientat a ser exemplars.

AVANÇ CAP A UNA "BONA DIRECCIÓ"

Capella ha fet un esment especial a la regulació, el registre i la supervisió dels grups d'interès, perquè és la responsabilitat que té la Conselleria de Justícia dins del sistema d'integritat de Catalunya i ha ressaltat que hi ha 1.500 grups d'interès inscrits.

En aquest sentit, ha agraït a l'Icab el pas que va fer el passat 1 d'octubre, quan es va inscriure en el registre: "Em sembla exemplar", ha sostingut, i ha afegit que amb els debats que tindran lloc en el seminari s'avançarà cap a una bona direcció.

En l'acte d'inauguració també hi havia d'assistir l'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'AMB, Ada Colau, que finalment no ha pogut acudir-hi a causa d'un problema familiar d'última hora, segons han informat els organitzadors de les jornades.