Publicat 18/03/2021 11:52CET

Capella assegura que els advocats d'ofici "són un servei essencial en un estat de dret"

Capella assegura que els advocats d'ofici "són un servei essencial en un estat de dret"
ICAB

Gay (Icab) considera el torn d'ofici un garant de la igualtat d'oportunitats

BARCELONA, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha assegurat aquest dijous durant el III Congrés de l'Advocacia d'Ofici, organitzat pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab), que els advocats d'ofici "són un servei essencial en un estat de dret" que garanteix la igualtat i els drets de totes les persones.

En la inauguració del Congrés al costat de la degana de l'Icab, Maria Eugènia Gay, la consellera ha sostingut que el torn d'ofici és el que millor reflecteix la funció dels advocats, i ha destacat la importància de l'assistència jurídica gratuïta.

Ha manifestat que la Conselleria de Justícia ha signat un conveni que incorpora millores en l'augment de mòduls d'indemnització econòmica en les actuacions professionals i del mòdul de compensació econòmica per fer front a la despesa de gestió col·legial de la justícia gratuïta.

Capella ha considerat necessari recuperar l'activitat adquisitiva i millorar el torn d'ofici, implementant la tramitació electrònica dels expedients de justícia "per aconseguir més agilitat i rigor" i per conèixer l'opinió de la ciutadania sobre la qualitat del servei.

També ha explicat que es treballa en un protocol d'atenció a la violència masclista per garantir l'assistència immediata a les dones, i que "Justícia ha destinat 55 milions d'euros a compensar les 419.114 actuacions professionals d'assistència lletrada en defensa i representació judicial per a les persones beneficiàries de justícia gratuïta".

ÚS DEL CATALÀ

La consellera ha reconegut el compromís de l'Icab en la defensa del català, atès que "als jutjats es troba en una situació d'emergència", perquè tan sols s'escriuen en català el 9% de les sentències.

Ha expressat que durant el 2021 han iniciat un programa perquè els professionals presentin els escrits en llengua catalana i per promoure l'ús del català, i que han implementat un servei perquè la ciutadania pugui triar la llengua durant els procediments, que és una obligació legal, ha remarcat.

INVERSIONS EN JUSTÍCIA

Ha afirmat que la Generalitat no ha parat d'invertir en la millora del funcionament de l'administració de la justícia amb la modernització dels recursos tecnològics i els equipaments, a més de amb millores estructurals.

Respecte a les dependències judicials, ha explicat que estan construint un nou Palau de la Justícia a Tortosa (Tarragona) que duplica l'espai, amb una despesa de 5,1 milions d'euros, i ha afegit que a Martorell (Barcelona) es van detectar deficiències estructurals i que s'ha engegat el procés de licitació d'un edifici que estarà acabat durant el 2025 i que la inversió serà de 13 milions d'euros.

GAY (ICAB)

La degana de l'Icab, Maria Eugènia Gay, ha insistit en la seva intervenció que el torn d'ofici garanteix la igualtat d'oportunitats a tota la ciutadania, i ha afegit que la llei d'assistència jurídica gratuïta ha desenvolupat i reconegut un dret pel qual les institucions han d'actuar amb les víctimes de violència de gènere o del tràfic d'éssers humans.

Ha remarcat la feina dels advocats d'ofici d'exercir una funció continuada i gratuïta, i que els 46.000 advocats d'ofici permeten la materialització de la justícia, a més de la igualtat i accés als jutjats i tribunals.

També ha destacat la formació d'aquests lletrats per accedir a torns d'ofici especialitzats en diferents matèries i que s'abordaran durant el Congrés, que ha començat aquest dijous.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés