Publicat 07/05/2021 16:49CET

La capacitat de finançament internacional d'Andorra és del 18% del PIB

El secretari d'estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i el director del Departament d'Estadística, Joan Soler.
JAVILADOT

El Principat presenta per primera vegada la balança de pagaments del país

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 7 maig (EUROPA PRESS) -

Andorra té una capacitat de finançament internacional de 507,86 milions d'euros per a l'any 2019, xifra que representa el 18% del Producte Interior Brut (PIB) nacional.

Aquest és el resultat de la primera balança de pagaments que ha elaborat Andorra i que s'ha presentat aquest divendres, tal com ha explicat el Govern en una nota de premsa.

El compte corrent representa 507,61 milions d'euros mentre que el compte financer és de 509,2 milions, de tal manera que s'aconsegueix un resultat equilibrat de la balança de pagaments.

Així es manifesta que Andorra "té capacitat de finançament internacional", segons ha manifestat el secretari d'estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert.

Dins el compte corrent "s'identifica que el Principat és un país exportador de serveis (1.470,86 milions d'euros) i importador de béns (-1.200,37 milions d'euros)", detalla l'executiu en la nota de premsa.

El resultat de la balança de pagaments representa el 18% del PIB d'Andorra, "un percentatge que situa el Principat entre els països del món amb una capacitat de finançament respecte del PIB més important".

És una mostra de la solvència econòmica del nostre país de cara, per exemple, "a les emissions de deute internacional", com també la credibilitat financera internacional, tal com ha apuntat el secretari d'estat.

En aquest punt, el Govern andorrà ha citat els exemples de Suïssa (12%), Malta (10%) i Espanya (2%).

DES DE ZERO I AMB LA COL·LABORACIÓ DE L'FMI

Segons ha dit Galabert, aquesta publicació és un fet rellevant que "permet reforçar el coneixement al detall de les relacions econòmiques que el Principat manté amb la resta del món".

De la seva banda, el director del Departament d'Estadística, Joan Soler, ha exposat que la balança de pagaments és una eina estadística que registra sistemàticament totes les transaccions econòmiques d'un període de temps entre un país i la resta de la comunitat internacional.

"És una estadística feta des de zero per primera vegada", ha afirmat Galabert, que ha indicat que es va començar a treballar a mitjans del 2020 amb les dades de l'exercici anterior.

La metodologia d'elaboració s'acull en el Sisè Manual de la Balança de Pagaments del Fons Monetari Internacional (FMI), i de fet es va treballar per tenir-la llesta abans de l'entrada d'Andorra a l'organisme internacional.

L'executiu d'Andorra també ha informat que l'equip de l'FMI ha col·laborat en la creació de la balança de pagaments andorrana, tot supervisant i validant les fonts d'"informació, els tractaments i els resultats".

Amb tot, "es garanteix la comparabilitat internacional" de les dades en la balança de pagaments andorrana.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés