Publicat 10/01/2022 13:31

Cañete veu "esttica" la reforma laboral i assegura que té molt marge de millora

Arxiu - El president de Pimec, Antoni Cañete, durant un discurs
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Adverteix que parlar de no augmentar els salaris seria injust davant l'increment de costos i preus

BARCELONA, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha assegurat que la reforma laboral que ha aprovat el Govern central és "esttica" i no pas estructural, i considera que té molt marge de millora.

Ho ha dit aquest dilluns en una entrevista de Ser Catalunya, recollida per Europa Press, en la qual ha criticat que la reforma "no s'adapta a les necessitats" del mercat laboral, tenint en compte els canvis que s'estan vivint.

"Diem que és una reforma que no té profunditat perqu no aborda les polítiques actives", ha assegurat, ja que dels 4.000 milions que es destinen a polítiques actives i passives tan sols un 17% es dediquen a les primeres, segons dades de la mateixa patronal.

També ha dit que aquesta reforma reduir la temporalitat per far una reducció que encara és "pitjor", que és la de l'ocupabilitat, i ha dit que la temporalitat és conseqüncia de la rigidesa del mercat laboral.

"El que tenim és un canvi en el mercat que, si no tenim la flexibilitat per donar-hi resposta, i el fem rígid, el problema que tenim és que el que estarem perdent seran oportunitats i condicionant d'alguna manera el nostre futur", ha afegit.

PIMES

Cañete també considera que les pimes no tenen una representació adequada, ja que suposen més del 99% de les empreses, el 75% de l'ocupació i el 60% del PIB.

"El fet que no hi hagi una participació en la negociació collectiva de la pime, que és el 75% de l'ocupació de tot el país, és una evidncia de la carncia de poder donar solucions als problemes que tenen les empreses", ha sostingut.

Ha dit que aix tan sols passa a escala estatal, ja que a Catalunya el mapa patronal est homologat a Europa, on hi ha representació de la pime, i ha argumentat que Cepyme és una marca i no pas un agent amb veu prpia.

"RETROVISOR"

Cañete considera que es mira la reforma laboral a través del retrovisor, quan s'hauria de mirar cap endavant per respondre als canvis que s'han produt en la societat i el mercat laboral.

"Són tan grans que no en som conscients i, per tant, hem de posar sobre la taula una reforma que ens permeti una flexibilització per poder respondre a aquests canvis que es produeixen", ha assenyalat.

Considera que s'ha de donar seguretat i flexibilitat, cosa que ha definit com 'flexiseguretat', i que segons ell no s'ha tingut en compte en aquesta reforma laboral, el reial decret de la qual va entrar en vigor el 31 de desembre.

TRMIT PARLAMENTARI

Ha dit que el fet que hi hagi hagut un acord dins el dileg social és un element positiu per no suficient, i confia "plenament" que durant el trmit parlamentari es pugui millorar la proposta actual.

Ha explicat que demanen aquestes millores a tots els partits per que ERC sembla que tindr la clau per poder fer que canvin les coses: "Aquí nosaltres el que reclamem és que, qui tingui la clau, l'utilitzi".

Quan li han reguntat pels salaris, Cañete ha dit que davant l'augment del cost de l'energia i l'increment, com feia tres dcades que no es tenia, de l'IPC, "parlar de no augmentar salaris seria una mesura absolutament injusta. No ens ho podem plantejar des de l'mbit econmic".

"Que les empreses comencin a tenir en consideració la seva productivitat, augmentar els salaris sense augmentar la productivitat de les empreses seria disparar-se un tret al peu perqu tancarien empreses", ha advertit.