Actualitzat 08/11/2021 11:35

Cañete (Pimec) espera que els pressupostos no apugin impostos: "Tancarien moltes empreses"

Archivo - Arxiu - El president de Pimec, Antoni Cañete
Alberto Paredes - Europa Press - Archivo

Defensa una reforma laboral basada en la "flexiseguretat"

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Pimec, Antoni Cañete, espera que el projecte de llei dels pressupostos del 2022 que el Govern aprovarà aquesta setmana no prevegi una pujada dels impostos a Catalunya, perquè creu que "tancarien moltes empreses, sobretot pimes i familiars".

En una entrevista a Ràdio 4 i La 2 aquest dilluns, recollida per Europa Press, ha dit que la pressió fiscal sobre les empreses catalanes és la més alta de totes les CA i ha afegit que confia "totalment" que el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, mantingui el compromís de no apujar impostos en les negociacions amb la CUP.

"Espero que la paraula d'un conseller i d'un govern sigui una paraula que es pugui mantenir, sobretot en un tema tan sensible com aquest. És una de les coses que demanem: que els nostres polítics de tots els àmbits, a l'hora de poder negociar pressupostos, siguin estatals o autonòmics, facin els millors pressupostos", ha afirmat.

En aquest sentit, ha puntualitzat que no el preocupa que es negociï amb la CUP com a partit polític, sinó que "les decisions que hi ha hagut del Govern amb la CUP han estat decisions" que van en contra de les necessitats actuals, al seu parer.

Ha citat a tall d'exemple la moratòria a les grans infraestructures d'energies renovables que van pactar ERC i la CUP, i ha rebutjat posicions maximalistes que no permeten trobar solucions dins del consens, en les seves paraules: "Ens estem equivocant de direcció".

REFORMA LABORAL I COVID

Cañete ha apostat per reformar la normativa laboral a partir del concepte de "flexiseguretat", i donar flexibilitat a les empreses perquè s'adaptin a les circumstàncies, d'una banda, i seguretat als treballadors de cara a l'excés de temporalitat, per l'altra.

A més, ha negat que "en cap moment" Pimec demanés suspendre de sou i feina treballadors no vacunats de covid-19 quan va proposar que les empreses poguessin exigir o bé el certificat covid o bé un test negatiu als seus traballadors, per garantir un entorn de feina segur.

Amb tot, ha destacat que els empresaris "tenen una responsabilitat en els riscos laborals" al centre de treball que poden produir responsabilitat penal, i que per això Pimec defensa que el contracte laboral quedi suspès si el treballador no presenta el certificat o el test.

A partir d'aquí --ha explicat-- l'empresari quedaria exonerat de pagar el sou i "hi pot haver solucions perquè l'administració" doni un termini o faciliti els tests, com ja passa a Alemanya i Itàlia.

DESPROVEÏMENT?

Després de la caiguda de consum per la pandèmia, ha explicat que s'ha produït un 'shock' de la demanda que ha incrementat el cost de la producció, tot i que al seu parer l'encariment del transport de mercaderies en una economia globalitzada "ha vingut per quedar-se".

Ha subratllat que l'augment del preu de l'energia i la falta de matèries primeres pot crear "problemes de viabilitat" a les empreses: el 94% han constatat un augment de preus i el 84% tenen problemes de subministrament, segons les dades de Pimec.

Ha alertat que, en aquest context, un augment del salari mínim interprofessional (SMI) davant la pujada dels preus ha d'anar "referenciat a la productivitat", ja que moltes empreses no tenen marges per assumir increments per la seva estructura de costos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés