Publicat 14/10/2019 17:01:51CET

Canadell (Cambra de Barcelona) lamenta que la sentència no sigui absolutoria i demana la llibertat

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell
EUROPA PRESS

Consultarà la resposta que han de tenir els empresaris a la sentència

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha lamentat aquest dilluns que la sentència del procés que ha dictat el Tribunal Suprem no sigui absolutòria, i ha demanat la llibertat dels líders independentistes empresonats.

"Demanem la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Fins que això no sigui així, considerem que no estem en un país democràtic normal", ha dit en declaracions als mitjans després de conèixer-se la sentència, que demana penes d'entre 13 i 9 anys de presó per a Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

S'ha mostrat convençut que la situació actual comportarà accions de la societat civil que afectaran l'economia, i ha insistit que, com a president del Consell General de Cambres de Catalunya, entén aquestes mobilitzacions, tot i que no donarà suport a l'"aturada de país".

Ha indicat que la societat catalana, des de fa anys, ha criticat un tracte injust de l'Estat a Catalunya, amb un dèficit fiscal del 8% anual, la qual cosa actualment es tradueix, segons ha dit, en 19.000 milions d'euros anuals i en un acumulat de 400.000 milions: "És una xifra escandalosa que requereix resposta".

Ha assenyalat que l''aturada de país' pot tenir impacte, però ha considerat més important el dèficit fiscal del 8%: "Ja no només és un problema econòmic, sinó de repressió a la societat i dels nostres representants polítics".

Quan li han preguntat sobre les mobilitzacions que es duen a terme, ha apuntat: "Creiem que la sentència requereix una resposta social. La societat ha de decidir la resposta i des de la Cambra de Barcelona ho respectem".

"Entenem que això pot afectar l'economia, però la situació política de Catalunya s'ha de resoldre. En aquest tipus de situació, sense resposta contundent no es resoldrà. Veurem quines són les conseqüències", ha asseverat.

CONSULTES

Ha afirmat que durant les properes setmanes s'analitzarà la proposta, dins del seu sistema de consultes, per preguntar a l'empresariat sobre la reacció a la sentència: "Durant les properes setmanes i mesos haurem de ser molt conscients dels passos que hem de fer com a país i com a empresariat".

Ha declinat avançar quines seran les opcions a aquesta pregunta: "Aquests propers dies i setmanes veurem les respostes del Govern central en funcions i de la Generalitat i d'una manera pausada haurem de veure des de la societat empresarial catalana la resposta que hem de tenir".

"Entendemos que esto puede afectar a la economía, pero hace falta que la situación política de Catalunya se resuelva. En este tipo de situación, sin respuesta contundente no se resolverá. Veremos cuáles son las consecuencias", ha aseverado.

CONSULTAS

Ha afirmado que en las próximas semanas se analizará la propuesta, dentro de su sistema de consultas, para preguntar al empresariado sobre la reacción a la sentencia: "En las próximas semanas y meses deberemos ser muy conscientes de los pasos a hacer como país y como empresariado".

Ha declinado avanzar cuáles serán las opciones a esta pregunta: "En los próximos días y semanas veremos las respuestas por parte del Gobierno en funciones y de la Generalitat y de una forma reposada deberemos ver desde la sociedad empresarial catalana la respuesta que tenemos que dar".