Publicat 3/7/2019 12:56:06 +02:00CET

Camil Ros (UGT) reclama eleccions a Catalunya perquè la governabilitat "no s'aguanta"

XV Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (Upec): Javier Pacheco (CCOO), Camil Ros (UGT), Jordi Serrano (UPEC) Jordi Subirats (Ajuntament de Barcelona), Oriol Lladó (Diputació de Barcelona).
EUROPA PRESS

Pacheco demana a l'esquerra que prengui la iniciativa davant del bloqueig institucional que hi ha a Espanya

BARCELONA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha demanat aquest dimecres eleccions a Catalunya per tancar el cercle electoral, perquè considera que la situació de governabilitat "no s'aguanta".

Ho ha dit en la sessió inaugural de la XV Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (Upec), en la qual han participat el tinent d'alcalde de Cultura, Educació i Participació de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Subirats; el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Oriol Lladó; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el rector de la Upec, Jordi Serrano.

Ros ha dit que el cercle electoral "va bé tancar-lo perquè és evident que la situació de governabilitat ara no s'aguanta, no s'aproven coses", i també ha defensat una moratòria d'eleccions una vegada s'hagi tancat el cicle electoral perquè, si són tan seguides, creu que acaben condicionant i tensant les organitzacions polítiques.

ESQUERRA CONTRA LA PARÀLISI

Javier Pacheco ha sostingut que Espanya està vivint un cicle electoral continu que ha portat a un bloqueig institucional que s'està normalitzant: "Darrere del cicle electoral constant hi ha la paràlisi de les institucions".

Ha assenyalat que aquesta paràlisi produeix un increment de la bretxa social i la pobresa, alhora que la fragmentació del treball comporta la fragmentació de la identitat de la classe treballadora.

"És una oportunitat perquè l'esquerra prengui la iniciativa política. Davant del bloqueig institucional i el cicle electoral continu, la majoria ha votat opcions d'esquerres. Tenim les principals institucions amb possibilitat de desenvolupar un projecte progressista i d'esquerres per donar resposta als desafiaments de la societat", ha dit Pacheco.

També Camil Ros s'ha referit a l'esquerra: considera imprescindible construir noves aliances i que hi hagi governs d'esquerres a Catalunya i a la Comunitat de Madrid, perquè "només des de l'esquerra" es podrà trobar una resposta social, política i democràtica.

SINDICALISME

Ros ha criticat que el creixement econòmic no va acompassat amb un augment dels salaris: "Les empreses van millor que l'any anterior, i acumulen tres o quatre anys de creixements. En canvi, els salaris no augmenten i després ens diuen que el SMI destruirà l'ocupació".

Ha defensat que els augments salarials, com el del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 900 euros, es deuen a les reivindicacions i persistència dels sindicats, i ha elogiat les organitzacions de treballadors per tenir la "virtut de persistir".

PROJECTE ALTERNATIU

Pacheco ha assenyalat que cal construir un projecte alternatiu contra la consolidació d'un capitalisme que veu sobreinstal·lat en l'ideari: "Hem de construir aquest projecte alternatiu i solidari. Avançant en un model de convivència amb justícia social".

Per fer-ho, ha apostat per comptar amb estratègia, organització i correlació de forces: "Una cosa tan vella per a un moment tan nou", ha ironitzat, mentre que Ros ha cridat a hissar les banderes de la igualtat, la transició justa i l'esquerra, així com no obviar el debat de la situació democràtica tant a Espanya com a Europa.