Publicat 04/06/2020 20:36

La Càmera catalana recolza feminitzar les polítiques de salut després del Covid-19

El president del Parlament, Roger Torrent, en el ple de juny.
PARLAMENT

La Cmara també ha aprovat una moció per abordar des del sistema sanitari les violncies sexuals contra nens

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous la moció presentada per ERC per introduir la perspectiva de gnere en les polítiques sanitries i la investigació, després de coincidir tots els grups en qu el Covid-19 ha tingut major incidncia sobre les dones, i demanen "canvis estructurals" per prendre mesures que tinguin en compte la diferent realitat entre dones i homes en qüestions de salut.

Atenent a la petició de votació separada, la lletra O del punt 2 ha estat aprovada per 130 vots a favor i 4 abstencions del PP; i la resta de la moció ha obtingut l'unanimitat de la Cmara.

La diputada d'ERC Gemma Espigares ha incidit que les dones són les que més han patit la pandmia, ja no només per estar "a la primera línia sanitria combatent --ja que representen el 70% del personal sanitari--", sinó perqu majoritriament han hagut de seguir portant les crregues en l'mbit familiar durant el confinament, amb la dificultat de conciliar el teletreball.

Ha reivindicat la necessitat de dur a terme reformes en el model de sanitat que té Catalunya, ja que --diu textualment-- les dones viuen, pateixen i emmalalteixen de forma diferent, així com la necessitat de "humanitzar la política" incloent la perspectiva de gnere en totes les mesures que es prenguin en l'mbit sanitari.

En aquest sentit, Espigares demana que el sistema sanitari es dediqui "no només a curar, sinó també a cuidar" i ha posat en valor les professions de cures, tant remunerades com no remunerades, principalment exercides per dones i que durant la pandmia s'han considerat treballs essencials.

PRECARIETAT LABORAL

La diputada del PSC Assumpta Escarp ha considerat que el Covid-19 ha posat a les professions sanitries al centre de l'agenda política per que també ha evidenciat algunes mancances, com que "en l'mbit social i sanitari hi ha majoritriament dones, per que en els nivells de direcció encara no", i demana acabar amb la precarietat laboral que recau sobre el collectiu femení.

Per Cs, la diputada Noemí de la Calle ha lamentat la sobrecrrega de treball domstic que ha recaigut sobre les dones durant el confinament i que "els sectors professionals on actualment hi ha més precarietat i risc d'atur són els més feminitzats", i insisteix en la petició del seu grup d'abordar l'impacte del Covid-19 en un debat monogrfic en la Comissió d'Igualtat del Parlament.

TRACTE DIFERENCIAT

La diputada Gemma Geis, de JxCat, ha demanat que s'inverteixi en formació del personal sanitari en perspectiva de gnere, per actuar de forma específica en aquelles malalties o assumptes sanitaris que concerneixen al collectiu femení: "Cal acabar amb la falsa imatge d'una dona perfecta després d'una cesria perqu durant els quatre mesos de baixa per maternitat no et pots ni moure", ha postillat.

Pels comuns, la diputada Marta Ribas ha defensat que es dugui a terme un canvi profund amb perspectiva de gnere "incrustat des de la base i no només un capítol més a indexar" en les mesures que es prenguin a nivell sanitari, i ha afegit que el canvi ha de fer-se a nivell institucional, en els alts crrecs, institucions i en els pressupostos, perqu són aquestes institucions les que permeten perpetuar el masclisme.

GARANTIA DE DRETS

La diputada Natlia Snchez, de la CUP, s'ha mostrat favorable a la moció ja que en el context actual "cal garantir els drets" de les dones i ha apuntat a altres qüestions que la seva formació considera d'urgncia debatre, com la garantia de la interrupció voluntria de l'embars independentment de l'origen o situació administrativa, o reconixer l'esfor de les sanitries revertint les retallades.

Finalment, la diputada del PP Esperanza García ha donat el seu suport a la moció perqu "est poc ideologitzada, és prctica i aborda previsions del sistema sanitari que poden millorar-ho", per ha assenyalat que ha trobat a faltar incloure la participació dels homes en qüestions relatives a la sanitat comunitria.

VIOLNCIES SEXUALS CONTRA NENS

En una altra moció dels comuns, el Parlament ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups i l'abstenció del PP, garantir que les cases de nens seran recursos interdepartamentals, especialitzats, universals, de gestió pública i gratuts, amb accés equitatiu, i crear un comit extern per fer el seguiment i l'avaluació de les noves unitats d'aquest servei.

Aquesta moció també demana garantir que tots els professionals que actuen en casos de violncies contra nens tinguin formació especialitzada amb perspectiva de gnere, i que en el curs 2020-2021 s'inclogui l'educació sexual i afectiva en el currículum educatiu de les escoles públiques i concertades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés