Publicat 4/6/2020 20:36:41 +02:00CET

La Càmera catalana recolza feminitzar les polítiques de salut després del Covid-19

El president del Parlament, Roger Torrent, en el ple de juny.
PARLAMENT

La Càmara també ha aprovat una moció per abordar des del sistema sanitari les violències sexuals contra nens

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous la moció presentada per ERC per introduir la perspectiva de gènere en les polítiques sanitàries i la investigació, després de coincidir tots els grups en què el Covid-19 ha tingut major incidència sobre les dones, i demanen "canvis estructurals" per prendre mesures que tinguin en compte la diferent realitat entre dones i homes en qüestions de salut.

Atenent a la petició de votació separada, la lletra O del punt 2 ha estat aprovada per 130 vots a favor i 4 abstencions del PP; i la resta de la moció ha obtingut l'unanimitat de la Càmara.

La diputada d'ERC Gemma Espigares ha incidit que les dones són les que més han patit la pandèmia, ja no només per estar "a la primera línia sanitària combatent --ja que representen el 70% del personal sanitari--", sinó perquè majoritàriament han hagut de seguir portant les càrregues en l'àmbit familiar durant el confinament, amb la dificultat de conciliar el teletreball.

Ha reivindicat la necessitat de dur a terme reformes en el model de sanitat que té Catalunya, ja que --diu textualment-- les dones viuen, pateixen i emmalalteixen de forma diferent, així com la necessitat de "humanitzar la política" incloent la perspectiva de gènere en totes les mesures que es prenguin en l'àmbit sanitari.

En aquest sentit, Espigares demana que el sistema sanitari es dediqui "no només a curar, sinó també a cuidar" i ha posat en valor les professions de cures, tant remunerades com no remunerades, principalment exercides per dones i que durant la pandèmia s'han considerat treballs essencials.

PRECARIETAT LABORAL

La diputada del PSC Assumpta Escarp ha considerat que el Covid-19 ha posat a les professions sanitàries al centre de l'agenda política però que també ha evidenciat algunes mancances, com que "en l'àmbit social i sanitari hi ha majoritàriament dones, però que en els nivells de direcció encara no", i demana acabar amb la precarietat laboral que recau sobre el col·lectiu femení.

Per Cs, la diputada Noemí de la Calle ha lamentat la sobrecàrrega de treball domèstic que ha recaigut sobre les dones durant el confinament i que "els sectors professionals on actualment hi ha més precarietat i risc d'atur són els més feminitzats", i insisteix en la petició del seu grup d'abordar l'impacte del Covid-19 en un debat monogràfic en la Comissió d'Igualtat del Parlament.

TRACTE DIFERENCIAT

La diputada Gemma Geis, de JxCat, ha demanat que s'inverteixi en formació del personal sanitari en perspectiva de gènere, per actuar de forma específica en aquelles malalties o assumptes sanitaris que concerneixen al col·lectiu femení: "Cal acabar amb la falsa imatge d'una dona perfecta després d'una cesària perquè durant els quatre mesos de baixa per maternitat no et pots ni moure", ha postil·lat.

Pels comuns, la diputada Marta Ribas ha defensat que es dugui a terme un canvi profund amb perspectiva de gènere "incrustat des de la base i no només un capítol més a indexar" en les mesures que es prenguin a nivell sanitari, i ha afegit que el canvi ha de fer-se a nivell institucional, en els alts càrrecs, institucions i en els pressupostos, perquè són aquestes institucions les que permeten perpetuar el masclisme.

GARANTIA DE DRETS

La diputada Natàlia Sànchez, de la CUP, s'ha mostrat favorable a la moció ja que en el context actual "cal garantir els drets" de les dones i ha apuntat a altres qüestions que la seva formació considera d'urgència debatre, com la garantia de la interrupció voluntària de l'embaràs independentment de l'origen o situació administrativa, o reconèixer l'esforç de les sanitàries revertint les retallades.

Finalment, la diputada del PP Esperanza García ha donat el seu suport a la moció perquè "està poc ideologitzada, és pràctica i aborda previsions del sistema sanitari que poden millorar-ho", però ha assenyalat que ha trobat a faltar incloure la participació dels homes en qüestions relatives a la sanitat comunitària.

VIOLÈNCIES SEXUALS CONTRA NENS

En una altra moció dels comuns, el Parlament ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups i l'abstenció del PP, garantir que les cases de nens seran recursos interdepartamentals, especialitzats, universals, de gestió pública i gratuïts, amb accés equitatiu, i crear un comitè extern per fer el seguiment i l'avaluació de les noves unitats d'aquest servei.

Aquesta moció també demana garantir que tots els professionals que actuen en casos de violències contra nens tinguin formació especialitzada amb perspectiva de gènere, i que en el curs 2020-2021 s'inclogui l'educació sexual i afectiva en el currículum educatiu de les escoles públiques i concertades.