Publicat 28/09/2021 17:43CET

La Cambra de Comerç d'Andorra demana un pla per transformar l'economia

El cap de govern d'Andorra i el president de la Cambra de Comerç, abans de presentar l'Informe econòmic 2020
SFG

Destaca la necessitat de promoure la col·laboració públic-privada per redefinir el model turístic

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 28 set. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS) ha demanat un pla econòmic per impulsar, a mitjà termini, un procés de transformació estructural de l'economia.

En una nota de premsa d'aquest dimarts amb motiu de la presentació de l'Informe econòmic 2020, l'organització ha detallat que el pla econòmic també tindria un objectiu a curt termini de dinamització de l'activitat empresarial per pal·liar els efectes de la crisi sanitària de la covid-19.

Un tercer objectiu, a llarg termini seria la promoció d'"un desenvolupament més sostingut i resilient des d'una perspectiva econòmica, mediambiental i social", segons ha definit l'organització empresarial.

Aquest pla econòmic hauria de donar recorregut a cinc grans reptes, que la cambra considera "prioritaris per al progrés del país".

El primer dels reptes és el de propiciar un "suport real" als sectors tradicionals per adaptar-se als reptes de la globalització i promoure la diversificació econòmica.

TRANSFORMACIÓ DIGITAL

L'aposta per l'acceleració de la transformació digital de les empreses i "ajudar-les en el procés de transició" seria el segon repte, seguit pel de mantenir una fiscalitat atractiva i competitiva en relació amb l'entorn.

El quart repte té a veure amb l'impacte com a país sobre el planeta i passa per impulsar la transició ecològica i la reconducció de les actuacions en matèria d'energia i clima.

Finalment, hi ha el repte de l'encaix amb Europa i "com cal preservar la nostra idiosincràsia i interessos en el procés de negociació", ha detallat la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis andorrana.

TURISME I COMERÇ

El turisme i el comerç són "dos pilars fonamentals de creació de riquesa del país i dels sectors més impactats, tant a escala global com local arran de la pandèmia", ha exposat la Cambra de Comerç andorrana.

D'aquesta manera, per l'organització empresarial "es posa de manifest la necessitat de promoure, més que mai, la col·laboració públic-privada per abordar el repte de redefinir el model turístic".

Així, s'hauran de buscar estratègies de creixement sostenible en termes de volum i qualitat de la demanda, a més de "noves experiències que facin més atractiva la destinació".

En el curt termini, la CCIS ha demanat a Andorra Turisme --societat pública encarregada de promocionar el Principat com a destinació turística-- que intensifiqui les campanyes de promoció.

Quant al comerç, ja es trobava immers en una transformació important del model de consum que afecta el comerç tradicional i "no contribueix a resoldre la disminució constant del nostre atractiu comercial".

Per això, la Cambra es continuarà "assessorant i impulsant programes de qualitat per reinventar-se" i adaptar-se als nous hàbits de compra i consum.

TRANSICIÓ DIGITAL

En aquest punt, l'entitat ha celebrat que prosperi el projecte de zona franca, però ha considerat "imprescindible" accelerar la transició digital, potenciant infraestructures, competències i la tecnologia necessàries.

Així mateix, ha dit que aquest canvi "constitueix un desafiament per a un teixit empresarial dominat per autònoms i petites i mitjanes empreses", amb capacitats de modernització limitades.

Per això, caldrà coordinar esforços "per capacitar les nostres empreses i assolir una maduresa digital avançada" que els permeti dibuixar un full de ruta digital i complir-la.

FISCALITAT ATRACTIVA I ENCAIX AMB EUROPA

Quant al repte de mantenir una fiscalitat atractiva, la Cambra de Comerç andorrana ha considerat que la pressió fiscal "no hauria de superar el 25%", malgrat la pressió sobre les finances públiques a causa de l'impacte de la pandèmia en els recursos públics destinats a pal·liar les conseqüències econòmiques i socials.

Sobre l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, l'organització empresarial ha recordat que, d'aquesta negociació, "en dependrà el futur del país, dels seus ciutadans i de les seves empreses".

Per això, l'entitat s'ha posat a disposició per treballar al costat del Govern i altres agents econòmics "per incorporar en les negociacions les inquietuds de l'empresariat i la defensa dels seus interessos" i perquè, en definitiva, s'accepti la pròpia idiosincràsia.

L'INFORME ECONÒMIC

Els resultats de l'Informe econòmic del 2020 destaquen que la paralització de l'economia mundial va originar "les pèrdues econòmiques més grans des de la Segona Guerra Mundial".

A Andorra, la caiguda de l'activitat va ser "més intensa que la de les economies veïnes" i que la del conjunt de la Unió Europea a causa de la gran dependència del turisme, amb una contracció del producte interior brut (PIB) del 12% en termes reals.

"L'economia andorrana també comença a mostrar senyals de recuperació de l'activitat" el 2021, amb un creixement del PIB del 25%, per sobre dels països veïns i de la mitjana europea.

La Cambra de Comerç ha augurat que es podrà tancar l'exercici 2021 amb una taxa positiva de creixement del PIB, "tot i que encara farà falta almenys un altre any per poder recuperar els nivells d'activitat precovid".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés