Publicado 22/09/2020 17:36

La Cambra de Comer d'Andorra demana mantenir les inversions previstes per al 2020

El cens de la Cambra de Comer d'Andorra va créixer un 2,7% el 2019
EUROPA PRESS - Archivo

Els indicadors apunten que hi haur "un descens important del PIB" andorr el 2020

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 22 set. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comer, Indústria i Serveis d'Andorra demana mantenir les inversions previstes per al 2020 com una de les mesures per assolir un creixement econmic "qualitatiu i durable" més enll de la crisi derivada de la covid-19.

En un comunicat aquest dimarts després de la presentació de l'informe econmic 2019, l'entitat estableix cinc reptes que considera prioritaris, amb diferents mesures a adoptar per tenir una economia "més atractiva, competitiva, sostenible i resilient".

El primer repte és "millorar el marc estructural del país", i la cambra proposa algunes mesures com reactivar el projecte Marca Andorra i definir una estratgia públic-privada per buscar inversió estrangera amb un potencial de creixement elevat.

També hi enquadra la digitalització de serveis públics i la simplificació administrativa, incloent una revisió de la llei d'inversió estrangera "que simplifiqui la documentació i permeti guanyar agilitat".

INVERSIONS PÚBLIQUES

En un segon bloc de mesures per al repte de "concretar un pla de rellanament de les inversions públiques", la cambra assegura que el rellanament a curt termini de l'economia nacional exigeix mantenir les inversions del 2020.

A més, també es planteja un paquet d'inversions addicionals "per preparar Andorra per als nombrosos desafiaments del futur", dirigir el foment de 'start-ups', ajuts a la digitalització i la revisió del Pla d'infraestructures de comunicació per incloure vies alternatives com el tren o un aeroport.

El tercer dels reptes és "reorientar el sector turístic i comercial", perqu la cambra considera que la crisi de la covid-19 ha agreujat els punts febles i ha posat de manifest la necessitat de reinventar-se.

Aquest bloc assenyala mesures com la creació d'atraccions singulars o "desenvolupar una plataforma nacional de comer electrnic, que ajudi la petita empresa a vendre els seus productes en línia".

Mantenir l'ocupació i promoure el talent és el quart repte, pel qual es planteja "la necessitat d'invertir en capital hum, formar-lo i recalificar perqu s'adapti als nous llocs de treball".

La cambra també insta a facilitar els procediments administratius per a la creació d'empreses i la immigració amb la finalitat de "propiciar l'arribada de talent internacional".

El cinqu repte passa pel "manteniment d'una fiscalitat competitiva", i aquí l'entitat recorda la necessitat de mantenir el nivell de pressió fiscal per sota del 25%, a parer seu.

En aquest punt, es plantegen incentius fiscals i deduccions "per fomentar la formació, la innovació i la transformació digital" i per als projectes que aportin valor afegit i afavoreixin l'economia circular.

"SÍMPTOMES D'ESGOTAMENT"

La Cambra de Comer d'Andorra estableix aquests cinc reptes tenint en compte els resultats del seu informe econmic del 2019 i els "símptomes d'esgotament que va mostrar l'economia andorrana".

Segons l'informe, diversos indicadors clau van créixer menys que el 2018, com el nombre d'assalariats, les importacions i la inversió real de l'Administració; i d'altres van registrar caigudes, com el consum d'energia, les matriculacions de turismes i les importacions de material de construcció; també van descendir el nombre de visitants i de pernoctacions.

Aquests símptomes s'han vist agreujats per la pandmia: en el context actual, "l'evolució de l'economia andorrana continuar completament marcada per l'impacte del coronavirus en l'economia mundial i, sobretot, per la capacitat de recuperació que mostrin Espanya i Frana", destaca la cambra.

Per l'entitat, "tot fa pensar que l'economia andorrana experimentar un descens important del PIB el 2020, d'una magnitud que podria ser de dos dígits".

La sortida de la crisi no es preveu que es comenci a materialitzar fins al 2021, "per amb increments del PIB que tan sols revertiran en part les caigudes d'aquest any".

És per aix que l'entitat defineix els cinc reptes amb les corresponents mesures per "crear palanques d'acció i encaminar el país cap a un creixement qualitatiu i durable".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés