Publicat 24/07/2019 14:31CET

La Cambra de Barcelona: el procés independentista no va afectar la inversió estrangera productiva

Joan Ramon Rovira i Joan Canadell
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha defensat que el procés independentista no ha afectat la inversió estrangera productiva a Catalunya i que lidera l'aportació d'aquest tipus d'inversió en actius productius a tot Espanya.

En la presentació aquest dimecres de l'estudi 'Impacte econmic de la inversió estrangera directa a Catalunya', la corporació ha ressaltat que Catalunya est per davant de Madrid pel que fa a la inversió estrangera real: l'any 2017, Catalunya en va concentrar el 22,5% --un total de 25.593 milions d'euros-- i Madrid, el 17,1%.

Canadell ha remarcat que el pes dels actius productius associats a la inversió estrangera a Catalunya representa el 10% del PIB catal i és superior a l'aportació del PIB que fa Catalunya a l'economia espanyola i est per sobre d'altres comunitats, a més de Madrid, que ha assenyalat que es beneficia de ser la capital.

No obstant aix, l'informe assenyala que Madrid est per davant de Catalunya en el pes de l'ocupació associada a la inversió estrangera amb un 29,1%, davant del 22,5% de Catalunya, cosa que la corporació diu que es deu a les característiques de cada estructura productiva, més industrialitzada a Catalunya i amb més serveis professionals a Madrid.

El cap del gabinet d'estudis de la Cambra de Barcelona, Joan Ramon Rovira, ha explicat que en aquest estudi s'han analitzat els estocs i no els fluxos d'inversió estrangera entre els anys 2003 i 2017 per posar en valor els actius productius i el volum d'ocupació, i s'han utilitzat dades del Ministeri d'Indústria, Comer i Turisme.

"CONTRARESTAR LES 'FAKE NEWS'"

Canadell ha dit que aquest estudi vol "contrarestar les 'fake news'" que s'han publicat sobre la caiguda de les inversions estrangeres a Catalunya, que es relacionaven amb el context polític i no tenien en compte l''efecte seu' que afavoreix Madrid: "Es veu que el procés no hi té res a veure".

El president de la Cambra de Barcelona ha advertit que aquestes notícies poden afectar l'economia i provocar que algunes inversions no acabin fent-se, i que s'ha de donar "informació real" perqu la societat pugui prendre decisions.

També ha remarcat que l'economia catalana ha mostrat la seva fortalesa i resilincia malgrat la pressió política i els "fets de l'octubre" del 2017, i que resulta molt atractiva a nivell internacional, i ha advocat per un marc institucional més favorable i comptar amb les competncies i recursos necessaris per atreure projectes d'inversió.

"L'Estat espanyol no afavoreix les inversions a Catalunya", ha emfatitzat Canadell i ha posat d'exemple els incompliments per part del Govern central en inversions.

CERCADOR D'EMPRESES DE L'ANC

Preguntat pel cercador d'empreses que ha impulsat l'ANC per promocionar empreses afins al soberanisme i la denúncia de Foment del Treball davant l'Autoritat Catalana de la Competncia (Acco), Canadell ha reiterat que "no és cert" que es tracti d'un boicot.

Ha assenyalat que ha traslladat en públic i en privat al president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que és "un error" considerar-ho un boicot i que es tracta d'una campanya informativa per enaltir determinats valors de les empreses catalanes.

RODES DE PREMSA EN CATAL

En el torn de preguntes, quan se li ha demanat que repetís una resposta en castell, Canadell ha indicat que les rodes de premsa "les far només" en catal, tal com ha sostingut que fixa el reglament intern de la Cambra de Barcelona, i ha defensat que contestar dues vegades en dues llengües suposa donar respostes que varien, per la qual cosa prefereix fer-ho en catal.

Aquestes declaracions arriben després que, en la seva primera roda de premsa, Canadell es plantegés deixar de respondre preguntes en castell sobre declaracions i respostes fetes en catal en les rodes de premsa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés