Publicat 6/2/2019 17:18:04 +01:00CET

La Cambra de Barcelona "no veu quin és l'avantatge" que Catalunya financi el seu deute en els mercats

Miquel Valls i Joan Ramon Rovira
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha considerat que "no veu quin és l'avantatge" que Catalunya financi el seu deute en els mercats en un futur, quan surti del Fons de Facilitat Financera de l'Estat.

Així ho ha valorat Valls aquest dimecres en la ronda de preguntes de la roda de presentació del balan econmic del quart trimestre del 2018 i les previsions per al 2019, en les quals la Cambra de Barcelona ha rebaixat el creixement del PIB catal al 2,1% per aquest any.

"Des del punt de vista financer és claríssim, des del punt de vista polític no hi entrem, com sempre", ha remarcat Valls en referncia a aquesta possible futura consideració.

Per al president, en un context de tipus d'inters a l'ala, les condicions que es podran establir amb el principal creditor d'aquest deute --el Govern central-- seran "més econmiques" que les que puguin establir els mercats.

DEUTE DE LA GENERALITAT

Valls ha alertat també que Catalunya és la comunitat amb més deute autonmic, al voltant de 78.506 milions d'euros a finals de setembre del 2018, la qual cosa suposa tenir més del doble que la tercera i la quarta, que són Andalusia i la Comunitat de Madrid, amb 34.300 milions i 33.072 milions, respectivament.

Aquest deute representa el 34,2% del PIB catal, una rtio en la qual Catalunya també se situa en les primeres posicions, i suposa que cadascun dels seus habitants deuen 10.330 euros, la quantitat per cpita més elevada del conjunt d'Espanya.

"Cal advertir del perill que suposa seguir augmentant el deute públic de la Generalitat", ha subratllat Valls.

És per aix que ha instat a "evitar errors del passat" en referncia a augmentar el deute públic, a més de tenir en compte quines són les condicions en les quals es retorna, perqu ha recordat que el 2019 venceran 3.624 milions d'euros de crdit que la Generalitat té amb els bancs.