Publicat 11/04/2019 13:31

La Cambra de Barcelona manté al 2,1% la previsió de creixement del PIB català el 2019

Av.- Cmera de Barcelona manté al 2,1% la previsió de creixement del PIB catal per 2019
EUROPA PRESS

La desacceleració de l'economia internacional i sobretot europea incideixen en la moderació de l'economia

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comer de Barcelona manté les seves previsions de creixement de l'economia catalana per al 2019, i el situen en el 2,1%, mig punt per sota del creixement que es va registrar durant l'any passat --2,6%--, i més d'un punt inferior respecte al 2017 --3,4%--.

En roda de premsa aquest dijous, el president de la Cambra de Comer de Barcelona, Miquel Valls, ha sostingut que el context internacional, sobretot l'europeu, incideix en aquest creixement inferior a través del sector exterior i la inversió.

Per al 2020, la Cambra de Comer preveu que la fase de desacceleració en l'economia catalana s'estengui i el creixement se situ en el 2%, per Valls ha remarcat que aquesta moderació no implica que s'estigui en recessió --el PIB segueix augmentant--: "Desacceleració no vol dir recessió".

"Ha quedat enrere la fase més alcista del cicle, per no veiem senyals que l'economia catalana pugui entrar en una nova recessió el 2019", ha explicat Valls, acompanyat pel cap de gabinet d'Estudis Econmics i Internacional de la Cambra de Barcelona.

El creixement previst per a l'economia catalana el 2019 és una dcima inferior que per a l'espanyola, que se situa en el 2,2%, tendncia que s'ha registrat des del quart trimestre del 2018 i s'ha mantingut durant els primers tres mesos d'aquest any.

Valls ha atribut aquesta divergncia al nivell elevat d'obertura exterior a Catalunya: en períodes d'expansió, l'economia catalana tendeix a créixer més que l'espanyola, mentre que ho fa menys en períodes de desacceleració i de recessió econmica.

Aquestes són algunes de les xifres que resulten de l'Informe de Conjuntura Econmica que ha elaborat la Cambra de Comer de Barcelona i AQR-LAB de la Universitat de Barcelona (UB), que han presentat aquest dijous Valls i Rovira.

DEMANDA INTERNA I EXTERNA

El context internacional actualment est impactant en la demanda exterior, efecte que l'ens cameral també preveu que acabi afectant la demanda interna, que durant aquest primer trimestre és la que ha sostingut el creixement per la seva evolució positiva, encara que inferior a la del 2018.

En aquest sentit, la indústria est sent el sector més afectat per la moderació de l'economia: l'índex de producció industrial ha registrat un descens acumulat del 0,8% fins al febrer, que esdevé la primera taxa negativa des del 2013.

També s'ha produt un descens considerable en els vehicles industrials durant els dos primers mesos del 2019, indicador que la Cambra de Comer remarca que mostra el canvi d'expectatives en l'economia.

Preguntat per les reduccions de plantilles que s'estan plantejant en empreses industrials catalanes, Rovira ha subratllat que s'expliquen per "casuístiques concretes" de les companyies i no per qüestions sectorials, i ha indicat que en aquest mbit econmic est creixent l'afiliació a la Seguretat Social i que els afectats pels ERO sumen una proporció petita del total dels afiliats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés