Publicat 28/07/2021 12:53CET

La Cambra de Barcelona eleva al 6,3% el 2021 i al 6,7% el 2022 l'augment del PIB català

Archivo - Arxiu - Façana de la Llotja de Mar
CÁMARA DE COMERCIO DE BARCELONA - Archivo

Manté que l'economia catalana recuperarà els nivells prepandèmia a final de l'any vinent

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Barcelona ha elevat la seva previsió de creixement de l'economia catalana al 6,3% aquest any i al 6,7% el 2022, la qual cosa suposa tres i sis dècimes més respectivament respecte a les previsions de l'abril.

Ho ha explicat aquest dimecres en una conferència de premsa el director del gabinet d'estudis econòmics de l'entitat cambral, Joan Ramon Rovira, juntament amb la seva presidenta, Mònica Roca, per presentar l'informe de conjuntura del segon trimestre del 2021.

Rovira ha dit que aquest augment s'explica en bona part pel consum privat; la inversió, sobretot en construcció, i les exportacions, mentre que Roca ha defensat que "hi ha motius" per mantenir l'optimisme sense perdre de vista l'impacte de la cinquena onada de covid-19 en el turisme.

L'entitat cambral també considera que la demanda embassada i els estalvis acumulats impulsaran el consum privat alhora que la inversió i l'arribada dels fons Next Generation EU "determinaran la recuperació".

El director del gabinet d'estudis econòmics ha sostingut que aquesta previsió de creixement de l'economia catalana es va fer a final de juny, la qual cosa no ha permès incorporar variables que han esdevingut més tard, com la cinquena onada de la covid-19.

"Per fer una modificació sobre la base del que està passant amb la cinquena onada, hauríem de tenir la convicció que és d'una magnitud suficient com per revisar a mà el nostre model de previsió, i hem considerat que no és el cas", ha afegit.

En matèria d'ocupació, la Cambra de Barcelona ha destacat que a Catalunya el nombre de treballadors en expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) ha descendit dels 100.000 per primera cop des del començament de la pandèmia.

LA INFLACIÓ, UN "RISC"

Rovira ha advertit que un hipotètic enquistament de la inflació afectaria el consum privat, tot i que ha dit que amb l'increment de l'ocupació la propensió al consum s'anirà expandint.

Així mateix, ha advertit que si la inflació arriba al 3% i es manté afectarà el consum a la baixa: "Per això diem que és un risc importantíssim si s'acaba enquistant, que pensem que no serà així, i és el consens de la majoria dels analistes".

En aquest sentit, Roca ha afegit que si afecta negativament ho fa en un sector en concret --el turisme--, que ha experimentat una reducció del nombre de reserves al juliol: "La recuperació en el conjunt de l'economia està força controlada", ha dit.

PREUS INDUSTRIALS

Rovira ha destacat que l'energia i els béns intermedis pressionen a l'alça l'índex de preus industrials, que augmenta un 10,2% de mitjana al juliol, alhora que també s'observa un increment significatiu dels costos laborals per hora efectiva.

"Si es perpetua aquesta tendència en els preus de l'energia, juntament amb un increment del cost de les matèries primeres, es podria produir un augment dels preus i salaris a llarg termini", ha afegit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés