Publicat 14/06/2015 14:29

La Cambra de Barcelona critica la pèrdua de competitivitat per augment del cost elèctric

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comerç de Barcelona ha criticat aquest diumenge la pèrdua de competitivitat de la indústria a causa de l'augment dels preus de l'electricitat aquest 2015.

Segons ha informat la Cambra de Barcelona en un comunicat, de gener a abril de 2015 "el preu mitjà de la demanda peninsular s'ha situat en 60.6 euros per megawatt, un 48% més alt que durant el mateix període de l'any anterior, segons Red Eléctrica de España (REE)".

La Cambra ha assenyalat que la raó que explica la diferència de preus entre Espanya i altres països desenvolupats és "la inclusió de conceptes en la factura elèctrica que no tenen res a veure amb la generació i distribució de l'energia".

Han insistit que aquests conceptes s'inclouen en els anomenats costos regulables, i que responen a "decisions polítiques orientades a cobrir costos associats a polítiques industrials, energètiques i socials" que, segons ells, no haurien de ser coberts amb càrrec a la tarifa, sinó en els conceptes pressupostaris directament implicats amb aquestes polítiques.

La Cambra també ha criticat que aquests costos regulats representen el 40% de la factura elèctrica de les empreses industrials, i que els costos "s'han duplicat entre 2013 i 2015".

"Espanya és l'únic país del món en el qual els consumidors mantenen un deute amb el conjunt del sector elèctric, que ha anat augmentant any rere any", han explicat, un increment que atribueixen al fet que els costos de les activitats regulades són superiors a la recaptació anual a través de peatges d'accés.

CRÍTIQUES A LA REFORMA ELÈCTRICA

La Cambra ha assegurat que l'última reforma elèctrica no ha solucionat "el problema de la pujada de preus ni ha abordat la modificació substancial del sistema ni mecanismes de formació de preus del mercat de l'energia elèctrica.

D'altra banda, han realitzat cinc propostes a la Comissió d'Indústria amb l'objectiu d'eliminar els costos regulats que no estan directament relacionats, de manera que costa produir i distribuir energia; modificar el sistema de formació de preus; redissenyar la fiscalitat energètica per evitar "penalitzar la competitivitat"; promoure un mercat únic europeu, i buscar solucions al deute de tarifa acumulada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés