Publicat 04/03/2014 11:53

La Cambra de Barcelona crea una plataforma per facilitar que les dones ascendeixin a llocs directius

Francina Vila, Miquel Valls y Núria Lao
EUROPA PRESS

La pèrdua de talent femení a Catalunya té un impacte negatiu de 1.000 milions anuals

BARCELONA, 4 març (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comerç de Barcelona ha creat una plataforma que conté una base de dades de dones amb les capacitats i aptituds necessàries per assumir llocs directius amb l'objectiu que s'incorporin als equips de direcció i consells d'administració i siguin valorades pel seu perfil.

Així ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que ha destacat que la voluntat d'aquesta iniciativa és millorar els equips de direcció d'acord amb un nou model de gestió de competències.

"Les dones tenen les mateixes aspiracions que els homes quan inicien la seva carrera professional, però les han de modificar i un terç les abandona quan es troba amb el sostre de vidre", ha afirmat Valls, que ha xifrat en 1.000 milions d'euros anuals la pèrdua de talent femení a Catalunya, fet que suposa un 0,5% del PIB anual.

Ha incidit que el 60% de les persones amb titulació universitària a Catalunya són dones, tot i que només un 4,5% ocupa llocs directius, i d'aquestes només un 16% de les que treballen a jornada completa té un salari brut anual de 50.000 euros, mentre que un 44% dels homes supera aquest sou.

Aquesta eina, creada per l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la institució, està a disposició de les dones que es vulguin postular a alts càrrecs i de les empreses que vulguin incorporar el talent femení, no pel seu gènere, sinó perquè realment suposi el perfil més idoni per a les necessitats de les companyies.

La presidenta de l'Observatori, Núria Lao, ha sostingut que es tracta d'una eina pionera fruit de tres anys de treball basada en la meritocràcia: "Existeixen problemes complexos que s'han de resoldre amb una altra manera de fer. Homes i dones som diferents a l'hora d'afrontar els reptes, i el que posem en valor és aquesta diferència".

La regidora de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, Francina Vila, ha destacat que el consistori no va dubtar a donar suport a aquest projecte perquè és innovador i suposa un canvi cultural per promoure l'excel·lència i la igualtat d'oportunitats i de tracte entre homes i dones.

LLEI D'IGUALTAT

Aquesta plataforma vol ajudar les organitzacions a complir la Llei d'Igualtat i les recomanacions de la Llei de Bon Govern, ja que només 50 empreses catalanes de les 450 a les quals afecta la Llei d'Igualtat tenen un 40% de dones als seus consells d'administració.

Alhora, la presència femenina als consells d'administració de les empreses de l'Íbex-35 se situa al 13,5%, molt lluny de l'objectiu del 40% al qual s'arribarà al 2031 si continua aquesta tendència, i en el cas de les empreses públiques amb participació majoritària de la Generalitat, la presència de les dones als consells s'ha reduït del 24% al 22% en dos anys.

Segons l'observatori, l'any passat només el 29,5% de les empreses catalanes tenien alguna dona al consell d'administració, i per complir amb la Llei d'Igualtat les empreses haurien d'incorporar 865 dones als consells i 2.700 als equips directius.

Finalment, la directora de l'Observatori, Anna Mercadé, ha afegit que les empreses amb participació més alta de dones són més solvents i rendibles, i també ha llançat un missatge de coratge i autocrítica: "Si el talent femení no està sobre la taula és perquè nosaltres mateixes, com a dones, no ens sentim segures. 1000 anys dient-nos que no servim i al final ens ho hem cregut, però sí que servim i aportem moltes aptituds diferents".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés