Publicat 21/01/2020 15:34

La Cambra de Barcelona considera positiva la taula de dileg per veu "poca concreció"

Joan Canadell i Mnica Roca, a la Cambra de Barcelona.
EUROPA PRESS

Demana una inversió de 4.000 milions per a infraestructures en els primers pressupostos

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de la Cambra de Comer de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat aquest dimarts que el dileg entre governs és positiu, per ha mostrat preocupació per la "poca concreció", la falta de mecanismes que regulin la mediació i el calendari, i el fet de no haver-hi a l'horitzó un referndum d'autodeterminació.

En roda de premsa per valorar la situació política després de la investidura de Pedro Sánchez, ha instat a definir aquests mecanismes, fixar dates concretes i arribar a un acord que permeti a la societat catalana decidir el seu futur en un referndum que inclogui el dret a l'autodeterminació.

"És bo que hi hagi dileg entre governs", ha subratllat Canadell, que ha afegit que no tenen la seguretat que les propostes vagin en la línia d'una solució, que segons la cambra passa per un referndum.

Sobre l'acord entre el PSOE i Unides Podem, Canadell ha subratllat que "la música sona bé" en la simplificació dels models de contractació; la persecució del frau fiscal i pujada dels impostos a les grans fortunes; la reforma de l'impost de societats per afavorir les pimes; la pujada del salari mínim interprofessional, tot i que troba necessari fer-ho segons el territori i el sector; crear un pla nacional d'emprenedoria i una llei de canvi climtic, entre d'altres aspectes.

Ha explicat que la Cambra de Barcelona participar activament per accelerar aquests punts amb "efectes reals" a Catalunya i supervisar que no quedi perjudicada.

No obstant aix, Canadell ha assenyalat que cal un compromís urgent perqu es reconegui el dficit acumulat en infraestructures, que ha xifrat en 45.000 milions, i que en els primers comptes de l'executiu central es pressupostin i s'executin "un mínim" de 4.000 milions d'euros.

Canadell ha dit que una negociació no s'hauria de dur a terme "si es manté la repressió", per la qual cosa ha demanat la nullitat del judici del procés sobiranista, l'alliberament immediat dels presos i el retorn dels polítics a l'estranger i la llibertat dels detinguts en manifestacions relacionades amb el procés.

MODEL ECONMIC

El Comit Executiu de la Cambra de Barcelona ha apostat per potenciar el seu projecte Catalunya 2030/40 que es basa en un alt grau d'internacionalització de l'economia catalana, d'alt valor afegit, sostenible mediambientalment, responsable socialment i equilibrada territorialment.

Canadell ha considerat que l'economia catalana és "significativament diferent" a la de la resta de l'Estat, amb un pes del PIB industrial més elevat, menys taxa d'atur, un percentatge inferior del sector públic en l'ocupació, més despesa en R+D+i i un pes més gran de l'FP dual, per menys inversions en infraestructures de l'Estat.

El president de la cambra ha dit que aix no vol dir que siguin "economies renyides" sinó que són dos models diferents de polítiques econmiques, per la qual cosa ha instat a treballar per un model de canvi econmic.

Ha considerat que la solució al conflicte passa pel projecte 'Dos models, dos Estats', que ha definit com un "win win win" entre Catalunya, Espanya i Europa, i ha dit que traslladar aquest posicionament a la Unió Europea i als organismes internacionals de les cambres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés