Publicat 23/12/2019 16:38:23 +01:00CET

La Cambra de Barcelona atribueix a l'Estat la pèrdua de lideratge econòmic de Catalunya

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comerç de Barcelona ha atribuït aquest dilluns a l'Estat la pèrdua de lideratge econòmic de Catalunya, perquè argumenta que si aquest hagués invertit la totalitat dels pressupostos establerts en matèria d'infraestructures, l'economia catalana hagués crescut un 3,3% i no s'hauria vist superada per Madrid.

Segons la institució liderada per Joan Canadell, el fet que el grau d'execució dels pressupostos estatals se situï en el 73,7% i es deixin d'invertir 8.000 milions d'euros en infraestructures, sumat a aquest efecte capitalitat "que beneficia notablement Madrid", fa que l'economia catalana s'hagi vist superada per Madrid amb un PIB per valor de 230.795 milions davant dels 228.682 milions del PIB català, ha informat en un comunicat aquest dilluns.

En aquest sentit, ha defensat que si Barcelona es convertís en la capital d'un Estat, l'economia catalana es veuria beneficiada en gran part per l'efecte seu, perquè captaria inversió derivada de la presència més gran de serveis professionals.

Ha sostingut que el creixement de l'economia de Madrid no ha anat en detriment de la catalana, perquè el pes de l'economia catalana s'ha mantingut estable en els últims anys, representant entre un 18% i un 19% del total estatal.

La Cambra de Barcelona també ha analitzat el grau d'execució de les inversions del sector públic de l'Estat en el període 2015-2018, i ha constatat que Madrid ha rebut una inversió "sistemàticament per sobre del que estava pressupostat", amb un grau d'execució del 113,9%, davant del 65,9% de Catalunya, i ha incidit que Catalunya se situa sistemàticament per sota del seu pes en el PIB estatal i en la població espanyola.

A més, si es té en compte la composició del PIB català en comparació del de Madrid, la cambra ha apuntat que l'economia de Catalunya està sobretot basada en el sector industrial i més oberta a l'exterior, perquè el 64,6% de les vendes de béns catalans es fan amb l'estranger i un 35,4% amb la resta d'Espanya.