Publicat 23/12/2019 16:38CET

La Cambra de Barcelona atribueix a l'Estat la prdua de lideratge econmic de Catalunya

El president de la Cambra de Comer de Barcelona, Joan Canadell
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comer de Barcelona ha atribut aquest dilluns a l'Estat la prdua de lideratge econmic de Catalunya, perqu argumenta que si aquest hagués invertit la totalitat dels pressupostos establerts en matria d'infraestructures, l'economia catalana hagués crescut un 3,3% i no s'hauria vist superada per Madrid.

Segons la institució liderada per Joan Canadell, el fet que el grau d'execució dels pressupostos estatals se situ en el 73,7% i es deixin d'invertir 8.000 milions d'euros en infraestructures, sumat a aquest efecte capitalitat "que beneficia notablement Madrid", fa que l'economia catalana s'hagi vist superada per Madrid amb un PIB per valor de 230.795 milions davant dels 228.682 milions del PIB catal, ha informat en un comunicat aquest dilluns.

En aquest sentit, ha defensat que si Barcelona es convertís en la capital d'un Estat, l'economia catalana es veuria beneficiada en gran part per l'efecte seu, perqu captaria inversió derivada de la presncia més gran de serveis professionals.

Ha sostingut que el creixement de l'economia de Madrid no ha anat en detriment de la catalana, perqu el pes de l'economia catalana s'ha mantingut estable en els últims anys, representant entre un 18% i un 19% del total estatal.

La Cambra de Barcelona també ha analitzat el grau d'execució de les inversions del sector públic de l'Estat en el període 2015-2018, i ha constatat que Madrid ha rebut una inversió "sistemticament per sobre del que estava pressupostat", amb un grau d'execució del 113,9%, davant del 65,9% de Catalunya, i ha incidit que Catalunya se situa sistemticament per sota del seu pes en el PIB estatal i en la població espanyola.

A més, si es té en compte la composició del PIB catal en comparació del de Madrid, la cambra ha apuntat que l'economia de Catalunya est sobretot basada en el sector industrial i més oberta a l'exterior, perqu el 64,6% de les vendes de béns catalans es fan amb l'estranger i un 35,4% amb la resta d'Espanya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés