Actualitzat 20/08/2014 12:29

Afectats demanen embargar 24 milions al Sabadell com a garantia de pagament davant del risc del procés sobiranista

Los preferentistas de la CAM en una concentración este martes
EUROPA PRESS

Pretenen assegurar el pagament de la responsabilitat civil a les víctimes de la presumpta estafa

MADRID, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

Acusacions particulars i la popular personades en la causa en la qual s'investiguen les quotes participatives emeses per l'extinta CAM han demanat a l'instructor del cas, el jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez, l'embargament preventiu o la imposició d'una fiança de 24,5 milions d'euros al Banc Sabadell perquè pogués fer front a les responsabilitats civils que pogués incórrer de ser condemnat en aquesta causa. Addueixen que el procés sobiranista podria afectar el patrimoni de l'entitat.

A l'escrit, a què ha tingut accés Europa Press, assenyala que cal assegurar la garantia suficient "donada la crisi econòmica, la d'Europa, i afegides les pretensions polítiques de la comunitat catalana a demanar la independència, que afectaria aviat al patrimoni del Banc Sabadell, i amb això a les víctimes (*) doncs l'esmentada entitat té el seu domicili social a Barcelona".

La petició és conseqüència de la decisió adoptada el passat 13 de juny pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3, que va acordar ampliar al Banc Sabadell la responsabilitat civil subsidiària per les quotes participatives que va comercialitzar Caixa Mediterrani (CAM), que fins ara afrontava en solitari la fundació de l'entitat.

Sol·licita a més aquesta part que l'embargament preventiu es faci sobre el dipòsit constituït pel Sabadell davant del Banc d'Espanya per poder operar com a entitat financera a Espanya "i en cas contrari sobre els títols que cotitzen a les borses nord-americanes, de Wall Street i les borses de l'Estat de Florida", així com les borses espanyoles.

Per a això, demanden al jutge Gómez Bermúdez que enviï els corresponents oficis al responsable de les borses nord-americanes i a les de Barcelona, Madrid i València, així com el responsable del mercat secundari espanyol "perquè embarguin títols, accions i altres productes financers que cotitzin a favor del Banc Sabadell llevat que aportin fiances econòmiques" en el compte del Jutjat.

BUIT PATRIMONIAL DE LA CAM

Tot això, segons assenyala aquesta part, "davant del buit patrimonial que té actualment l'extinta CAM i els possibles riscos tan alts que tenen les entitats que han absorbit altres que havien estat nacionalitzades, com el Banc Sabadell".

Addueixen que el Sabadell va obtenir per compte de la CAM 5.249 milions d'euros a més del "matalàs" que es va signar sobre l'esquema de protecció d'actius per als deutes que sorgissin després de la subhasta de l'entitat valenciana.

Diuen també que el Sabadell "no pot obtenir tots els beneficis de l'Estat espanyol i després no obligar-se o responsabilitzar-se de les obligacions que havia d'haver adquirit" i que "una voluntat política d'independitzar-se, eximir-se de les esmentades possibilitats".

55.000 AFECTATS

Gómez Bermúdez investiga des del setembre del 2012 les quotes participatives emeses per la CAM en una peça separada de la causa principal, en què estan imputats els exdirectors generals de l'entitat Roberto López Abad i María Dolores Amorós, l'expresident Modest Crespo i els exdirectors de Recursos i Planificació, Vicente Soriano i Teófilo Sogorb, respectivament.

La investigació sobre les quotes participatives, que també està dirigida contra la cúpula de l'entitat, va començar a partir d'una querella presentada el mes de març del 2012 per 300 clients de l'entitat que acusaven els antics gestors de la CAM d'haver estafat a més de 55.000 persones amb la "venda planificada i sistemàtica" de quotes participatives, participacions preferents i deute subordinat després de facilitar "informació falsa".

La CAM va ser intervinguda el juny del 2011 pel Banc d'Espanya i el desembre de 2011 el Sabadell se la va adjudicar per un euro. El Fons de Garantia de Dipòsits va injectar 5.249 milions d'euros a l'entitat que es van sumar als al voltant de 2.800 que va aportar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés