Calvo serà vicepresidenta de Presidència i Relacions amb les Corts, amb competències en Memòria Democràtica

Publicat 9/1/2020 16:15:55CET
  La vicepresidenta del Govern central en funcions, Carmen Calvo, durant l'acte en el qual s'inaugura la jornada commemorativa del XV aniversari de la Llei Integral contra la Violència de Gènere a Madrid, 19 de desembre del 2019.
Ricardo Rubio - Europa Press

Feminista des de sempre, perd les competències en Igualtat en favor d'Irene Montero

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La número quatre del PSOE, Carmen Calvo, repetirà en el Govern de Pedro Sánchez com a vicepresidenta de Presidència i Relacions amb les Corts, amb competències en Memòria Democràtica, una àrea que fins ara depenia del Ministeri de Justícia, ha informat el palau de La Moncloa.

Calvo serà la vicepresidenta primera (el nou executiu comptarà amb quatre vicepresidències, però perdrà les competències en Igualtat, les quals assumirà la número dos d'Unides Podem, Irene Montero, que serà ministra.

Cordovesa de 62 anys, és doctora en dret constitucional i ocupa la Secretaria d'Igualtat en l'executiva de Pedro Sánchez, un càrrec que, fins que no va entrar en el Govern central el juny del 2018 després de la reeixida moció de censura contra Mariano Rajoy, exercia sense remunerar perquè ho compaginava amb la seva tasca de docència com a professora de dret constitucional de la Universitat de Còrdova.

La primera vegada que Calvo es va asseure en el Consell de Ministres va ser en el primer Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004 com a titular de Cultura, càrrec al qual va arribar procedent de la Conselleria de Cultura de la Junta d'Andalusia durant dues legislatures.

Després que Zapatero la destituís el 2007 --era una de les ministres més mal valorades-- va assumir el càrrec de vicepresidenta primera del Congrés dels Diputats del 2007 al 2008 i presidenta de la Comissió d'Igualtat del 2008 al 2011.

Feminista declarada, en les primàries va decidir fer costat a Pedro Sánchez per la seva decidida aposta pel feminisme. No es cansa de repetir que la violència masclista és el principal problema del país, tasca a la qual s'ha dedicat fins avui com a titular de la cartera d'Igualtat.

DEL 155 A LA NEGOCIACIÓ AMB L'INDEPENDENTISME

El seu bagatge jurídic la va convertir en la persona que va negociar amb la seva antecessora, Soraya Sáenz de Santamaría, els detalls de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Com a vicepresidenta de l'actual Govern central en funcions, també va portar el pes de les negociacions amb els independentistes durant la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat el 2019, que finalment va tombar ERC, en l'etapa en què el PSOE va ser a punt d'engegar una taula de partits per parlar del conflicte català coordinada per la polèmica figura del relator.

Així mateix, va tenir un paper destacat en tot el procés per exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, així com en la frustrada negociació amb Unides Podem després de les eleccions d'abril.

Afiliada al PSOE des del 1999, va ser vicedegana de la Facultat de Dret de la Universitat de Còrdova del 1990 al 1994; consellera del Consell Econòmic i Social de Còrdova del 1994 al 1996 i secretària de l'Institut Andalús Interuniversitari de Criminologia del 1992 al 1996.

Carmen Calvo és aficionada al rock en espanyol i als toros, tradició que defensa; de fet és habitual la seva presència en curses de braus i la seva participació en actes culturals taurins.

Contador