Publicat 30/10/2019 15:48:11CET

Calvo denuncia que Torra hagi qüestionat la "professionalitat" dels Mossos

MÈRIDA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha criticat que el Govern català hagi iniciat una investigació sobre l'operatiu dels Mossos d'Esquadra durant les protestes motivades per la sentència del procés, mentre que considera que aquest cos ha deixat "molt alta la professionalitat de la seva feina".

"L'últim que hauria de fer Torra és posar el focus en la feina tan complexa i professional d'un cos del qual ens sentim orgullosos també la resta dels espanyols", ha assegurat Carmen Calvo sobre l'avaluació interna que ha anunciat el Govern català.

Els Mossos, ha dit Calvo, són un cos autonòmic "amb molta tradició", que ha donat "proves més que suficients" amb la Policia i la Guàrdia Civil d'"estar a l'altura d'una democràcia contra la qual alguns arremeten des del secessionisme".

Així, ha insistit que cal estar "molt orgullosos" dels Mossos "més enllà de Catalunya pel que han hagut d'afrontar en pocs dies per mantenir l'ordre públic, la tranquil·litat i la convivència", tenint en compte, a més, que "hi ha més catalans que estan còmodes en aquest país i no són independentistes".

"Torra ha de governar a tots els catalans i trobar una via de convivència entre les dues situacions i respectar amb molt la majoria que no és independentista", ha assenyalat Calvo en declaracions als periodistes en la seva visita al Centre Regional del Parkinson, a Mèrida.

ALDARULLS DURANT LES ELECCIONS

D'altra banda, qüestionada sobre si el Govern central tem que els aldarulls de les darreres setmanes tornin a produir-se durant la campanya electoral, ha respost que no, i ha defensat l'actuació de l'executiu de Pedro Sánchez.

En aquest sentit, ha assenyalat que la "minoria de l'independentisme organitzada violentament" que ha actuat aquestes darreres setmanes "no serà impune", perquè els cossos de seguretat, la justícia i la intel·ligència del país acabaran "trobant les connexions d'aquesta organització" que ha donat "algunes imatges bastant poc necessàries a una democràcia".

Calvo ha assenyalat que el Govern espanyol entén que una part de la societat catalana es manifesti lliurement amb discrepància, perquè això és la democràcia, ha dit, però rebutja que "una minoria de violents impedeixi a la resta les llibertats, els drets i la tranquil·litat de la convivència".

Per això, ha demanat una vegada més a l'independentisme, amb el seu màxim líder, el president Quim Torra al capdavant, que condemni "fermament" la violència d'alguns. "En una democràcia i amb la llei, hi cap tot. Amb inseguretat i saltant-te la llei, no hi cap res en la política", ha advertit la vicepresidenta.

Calvo ha defensat també la gestió del Govern espanyol amb relació al procés independentista, mentre que en gairebé 17 mesos ha aconseguit "donar moltes respostes" a Catalunya i "comprendre molt bé el sentit tan profundament decebedor que ha de tenir una part molt important dels catalans que senten que l'independentisme els ha mentit".

"Els han ficat en un atzucac", ha assenyalat Calvo, en referència al fet que els líders independentistes han traslladat als catalans que "era possible trencar Espanya amb les lleis democràtiques, i això no existeix; i que existeix el dret d'autodeterminació, que no existeix en cap democràcia".

Igualment, ha assenyalat que el Govern espanyol és ferm davant la unitat del país però també té "capacitat" per saber que "Catalunya necessita una sortida dins de la llei".

Una "sortida política", ha insistit, que "no és fàcil", i que els socialistes afronten "sols", perquè "l'independentisme es dedica al que és conegut i les dretes a fer servir constantment la situació de Catalunya en termes purament de caràcter electoral".

Finalment, ha retret a l'oposició que el Govern de Sánchez no s'ha tractat igual que el del PP quan va necessitar el PSOE, fet sobre el qual ha advertit que "la gent haurà pres nota".