Actualitzat 06/02/2019 18:07

Calvo creu que és el moment d'afrontar una "sortida política" per a Catalunya i treu importància a la figura del relator


Ricardo Rubio - Europa Press

Defensa que una taula de partits a Catalunya actuï com un "complement" del diàleg institucional entre l'Executiu central i la Generalitat

MADRID, 6 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Sánchez assumeix que ha arribat l'hora de començar a "afrontar" el problema polític que es viu amb l'independentisme a Catalunya i de parlar de "sortides polítiques", després que en la comissió bilateral Estat-Generalitat ja s'hagi parlat de qüestions com les infraestructures o els desistiments de certs recursos davant del Tribunal Constitucional per invasió de competències.

Així ho ha reconegut aquest dimecres la vicepresidenta de l'Executiu espanyol, Carmen Calvo, que ha aclarit que el marc de diàleg del Govern amb la Generalitat --també per trobar una sortida política a la crisi a Catalunya-- serà exclusivament la Comissió bilateral prevista en l'Estatut.

Però com un "complement" a aquest diàleg, ha defensat la creació d'una taula de partits a Catalunya com a fòrum alternatiu, "menys rigorós" que la Comissió i amb la participació de més actors en el qual puguin asseure's formacions que no són ni en el Govern d'Espanya ni en el de Catalunya.

La creació d'aquesta taula de partits és fruit de l'acord assolit entre Calvo amb els seus interlocutors en el Govern de la Generalitat, amb els quals s'ha reunit en diverses ocasions en les darrers setmanes: el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

En roda de premsa al Palau de la Moncloa, Calvo ha comparegut per aclarir l'abast de la polèmica figura del "relator" que el Govern central ha acceptat com a coordinador dels treballs d'aquesta taula de partits, un element que ha suscitat les crítiques no només del PP i Ciutadans, sinó també de dirigents del PSOE, com els presidents d'Aragó, Javier Lambán, o Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

BARONS DESINFORMATS

Calvo ha emmarcat les crítiques en el si del seu partit a la "desinformació" d'aquests càrrecs socialistes --que ha assumit com una autocrítica-- i ha aclarit que el relator en cap cas no serà present en les reunions de la Comissió bilateral Estat-Generalitat, sinó només en la taula de partits. Seran de fet els mateixos partits els qui triïn aquesta persona, que intentarà ajudar en el diàleg --convocarà les reunions, orientarà els debats i recapitularà tot el que s'hagi parlat-- sense cap remuneració.

No obstant això, Calvo ha assenyalat que la preferència del Govern de Sánchez és que aquest relator fos un home o una dona catalana, amb coneixement de la situació territorial a Espanya. La vicepresidenta també ha aclarit que els socialistes estaran representats en aquesta taula de partits pels companys del PSC, si bé no ha precisat quines serien la resta de formacions que participarien en aquest nou fòrum.

La vicepresidenta ha fet una defensa tancada de la necessitat de "dialogar" també amb qui és a les "antípodes" d'algú altre, com passa en el cas dels socialistes i els independentistes. I ha titllat d'irresponsable l'actitud que va adoptar l'anterior Govern de Mariano Rajoy, que, en la seva opinió, no va fer res per afavorir aquest diàleg.

Per deixar clar que el PSOE està igual de compromès que el PP amb la defensa de la integritat territorial d'Espanya, Calvo ha recordat que el pacte al qual van arribar Pedro Sánchez i Quim Torra en la seva entrevista del 20 de desembre a Barcelona va ser el de mirar de vehicular una sortida política al conflicte a Catalunya que compti amb un ampli respatller entre els catalans i que respecti la seguretat jurídica, això és, la legalitat vigent. "El Govern espanyol només es mourà en aquest espai", ha incidit.

NO HI CAP EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ

És més, ha recordat que aquest Govern, igual que l'Executiu de Rajoy, van donar mostres més que evidents que "el dret d'autodeterminació" no hi cap per a Catalunya. "En política es pot parlar de moltes coses però en un Estat de dret només es poden fer les que són legals", ha subratllat.

Tant a PP com a Ciutadans, Calvo els ha demanat "lleialtat" i que deixin de fer servir "la situació complexa de Catalunya en clau partidària". I a Ciutadans en particular li ha preguntat què ha fet per Catalunya més enllà d'haver guanyat les últimes eleccions.

"Aquest Govern no vol desentendre's del que passa" a Catalunya, com sí que va fer en la seva opinió l'anterior Executiu de Rajoy. "No seríem un govern digne si estiguéssim en una situació irresponsable i escapista i les conseqüències (d'aquesta actitud) les tenim a la part alta de la taula", ha advertit en al·lusió al referèndum de l'1 d'octubre i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

De l'actual líder del PP, Pablo Casado, Calvo ha arribat a dir que s'ha situat en la radicalitat" i li ha demanat "altura de mires" per reflexionar per l'augment dels votants independentistes a Catalunya des que el Govern de Rajoy va arribar a La Moncloa el 2011.

Calvo ha assenyalat que "tant de bo" que en aquesta taula de partits s'asseguessin el PP i Ciutadans, i els ha preguntat per què no han participat en una iniciativa similar ja creada pel president Quim Torra al Parlament. No obstant això, Calvo ha destacat que el valor afegit que presenta aquesta taula de partits alternativa és que no la coordinaria Torra, sinó la figura del relator.

La vicepresidenta no ha contestat a la pregunta de si el Govern de Sánchez veuria bé que d'aquesta taula de partits sortís una proposta de reforma de l'Estatut de la qual no hagin participat ni el PP ni Ciutadans.

LA PROPOSTA DE LA TAULA DE PARTITS POT ANAR A LA COMISSIÓ DEL CONGRÉS

A l'aspiració dels independentistes que aquesta taula de partits no se circumscrigui en l'àmbit català, sinó que passi al nivell estatal amb participació de partits d'àmbit nacional, Calvo ha considerat que les propostes que surtin de la taula de partits sempre podrien donar aquest salt en plantejar-les en la comissió d'estudi de modernització de l'Estat autonòmic que el PSOE va impulsar al Govern i que, si bé roman activa, boicotegen la majoria dels grups.

Calvo no ha estat capaç d'explicar per què l'acceptació per part de l'Executiu de la polèmica figura del relator arriba just després que ERC presentés una esmena a la totalitat als pressupostos, un pas que el PDeCat també es disposava a fer.

Segons la vicepresidenta, la possibilitat d'una taula de partits amb un relator es va parlar des del minut u en què Govern espanyol i Govern català van iniciar els contactes per mirar d'articular aquest canal alternatiu de diàleg a l'oficial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés