Actualitzat 06/02/2019 15:06

Calvo avança que el relator de la taula de partits ha de ser de nacionalitat espanyola

Carmen Calvo
Ricardo Rubio - Europa Press

Reconeix que sense pressupostos, la legislatura es veurà escurçada

MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

El relator que ordenarà les tasques de la taula de partits sobre Catalunya que volen impulsar el Govern espanyol i la Generalitat ha de ser de nacionalitat espanyola, i preferiblement un home o dona de Catalunya, ha avançat aquest dimecres la vicepresidenta de l'Executiu central, Carmen Calvo.

En una entrevista a la Cadena Ser recollida per Europa Press, Calvo ha assegurat que aquesta figura ni de lluny es pot assimilar amb la d'un mediador internacional i ha deixat clar que en aquesta taula de partits no s'asseurà el Govern socialista, que vehicula el diàleg amb el Govern català en el plànol institucional de la comissió bilateral Estat-Generalitat prevista en l'Estatut.

Davant de les crítiques del PP i Cs, però també des del PSOE, que la figura del relator suposa assumir el relat independentista, Calvo ha relativitzat l'abast de la polèmica figura.

Serà, ha assenyalat, "simplement" una "persona de confiança" dels partits de la taula i que farà la feina de "convocar, posar ordre en el debat, recordar de què s'està parlant" i "recapitular" el tractat.

Aquesta figura no la triarà el Govern espanyol, sinó els partits que participin en la taula de diàleg, ha precisat Calvo, malgrat que l'Executiu socialista té una preferència: home o dona espanyola, i millor si és de Catalunya. Una preferència que assumirà el PSC, la formació que representarà els socialistes en aquest fòrum.

Si en aquesta taula de partits s'avancés en fórmules per solucionar la crisi amb l'independentisme català, les propostes que es tractin sempre podrien portar-se a un plànol estatal --com aspiren els independentistes-- a través de la comissió d'estudi sobre la modernització de l'estat autonòmic que va impulsar el PSOE al Congrés, i que està activa malgrat que la majoria dels grups l'ha boicotejat, ha explicat Calvo.

Aquest relator, per tant, no serà present en el diàleg institucional entre l'Executiu espanyol i la Generalitat, ha aclarit Calvo, que ha precisat que en la comissió bilateral Estat-Generalitat presidiran les delegacions la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, juntament amb dos secretaris d'Estat, i per part de la Generalitat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch.

CRÍTIQUES INTERNES EN EL PSOE

Preguntada expressament per les crítiques de l'exportaveu socialista al Congrés dels Diputats Soraya Rodríguez per l'acceptació del Govern central de la figura del relator, Calvo ha acusat la seva companya de partit de no haver "entès res".

"No hi ha un mediador, no hi ha un conflicte internacional, no hi ha res que s'assembli a això. Hi ha una bilateral institucionalitzada i hi ha una taula en què s'asseuran els partits a Catalunya per parlar de Catalunya i que utilitzarà una persona que pugui ajudar en com es convoca i com es reuneix", ha insistit.

A les crítiques del PP i Cs, Calvo ha replicat i ha dit que aquests dos partits fa anys que viuen d'aquest conflicte, però sense ajudar a resoldre'l. Després de recordar que el PSOE va estar amb el Govern del PP quan va caldre respondre amb l'article 155 de la Constitució al trencament de l'ordre constitucional per part dels independentistes, Calvo ha subratllat que els socialistes "no tenen res a demostrar" en relació amb el seu compromís amb la unitat d'Espanya.

"Mai no hem comprat res de la tesi independentista. Ni com a Govern ni com a partit", ha sostingut, alhora que ha criticat que el PP i Cs es neguin a dialogar amb la resta de partits a Catalunya.

De fet, Calvo ha assegurat que l'Executiu central mai no va prendre com a "base" de cap negociació el document de 21 punts que el president Quim Torra va fer arribar al president Pedro Sánchez en la seva trobada a Barcelona el desembre passat. Per al Govern central, diu Calvo, aquest document en el qual es demanava una mediació internacional mai no va existir.

Preguntada per les conseqüències que tindrà en la continuïtat de la legislatura un eventual rebuig del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del 2019, Calvo ha reconegut que es veuria escurçada de manera inevitable, com així ha admès el mateix Sánchez en assenyalar, recorda la vicepresidenta, com va explicar que li agradaria tenir uns comptes "per tenir un any 2019 sencer per executar polítiques socials" i que si no els tenia llavors el temps s'escurçaria.

L'entrevista també ha deixat una anècdota, quan Calvo ha confirmat que té un xat anomenat 'Coordinació Barcelona-Madrid' amb el vicepresident del Govern català, Pere Aragonés, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, amb qui va acordar establir aquest canal de diàleg entre els partits, alternatiu a la comissió bilateral Estat-Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés