Publicat 14/11/2020 15:44

Calviño sosté que la segona onada de la Covid-19 té menys impacte econmic que la primera

La ministra Nadia Calviño en la XXVa Trobada d'Economia a S'Agaró, que s'ha celebrat a Barcelona.
DAVID OLLER - EUROPA PRESS

Demana invertir els fons europeus de manera que el deute públic no "llastri" les generacions futures

BARCELONA, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econmics, Nadia Calviño, ha sostingut aquest dissabte que la segona onada de la Covid-19 a Espanya est tenint menys impacte econmic que la primera, segons totes les estimacions, i ha defensat prioritzar accions per evitar que els rebrots redundin en danys estructurals per a l'economia.

Quan ha clausurat telemticament la XXVa Trobada d'Economia de S'Agaró, ha subratllat que en els últims mesos "l'economia espanyola ha continuat creixent i creant llocs de treball" --amb manteniment de les afiliacions a la Seguretat Social a l'octubre i novembre-- malgrat el repunt de contagis de l'estiu.

"Aix demostra l'enorme fortalesa de l'economia espanyola i la seva capacitat de recuperació que ha mostrat en totes les crisis anteriors", malgrat les incerteses sanitries i geoestratgiques, ha assegurat.

A més, ha destacat que en les últimes dues setmanes s'han redut els riscos identificats en el quadre macroeconmic dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), especialment després de l'anunci de la vacuna del Covid-19 de Pfizer.

FONS EUROPEUS: "GASTAR-HO TOT I BÉ"

Calviño ha afirmat que els fons europeus són una "oportunitat única" per promoure un paquet de reformes ambiciós amb qu finanar les polítiques tractores de recuperació, i ha valorat el missatge de solidaritat que la Unió Europea (UE) ha llanat amb aquest programa, segons ella.

Ha assegurat que "Espanya és el país probablement més avanat en el pla de recuperació" a partir de fons europeus, i que el Govern central treballa amb les comunitats autnomes i el sector privat per dissenyar el pla de recuperació al mateix temps que negocia amb Brusselles sobre la seva regulació.

El que vingui d'aquests fons "cal gastar-ho tot i gastar-ho bé" --ha dit--, per a aix el Govern central convocar prximament una conferncia sectorial amb les autonomies i prepara un decret llei que preveu aprovar a finals d'any per facilitar la seva execució.

Aquest decret llei buscar agilitar l'execució de la inversió pública des de la diversitat dels projectes finanats i donar cabuda a noves fórmules de cooperació publicoprivada de la manera més efica per a un programa "sense precedents".

PGE I DEUTE

En aquest sentit, ha sostingut que el projecte dels PGE incorpora un volum "sense precedents d'inversió pública", amb projectes que se centraran a mobilitzar inversió privada, amb partides destinades a enfortir l'Estat del benestar i protegir els collectius vulnerables.

Ha alertat de la importncia d'invertir aquests recursos en reformes que aprofitin a les generacions futures, perqu el deute no es converteixi en un llast" i es reparteixi amb justícia intergeneracional, en les seves paraules.

"Cal ser molt realista, ser prudent, actuar amb serenitat i rigor per afrontar situacions tan difícils i excepcionals com les que estem vivint des de la primavera", ha dit, i ha demanat abordar-ho minimitzant els riscos de futur, controlant rebrots i donant suport a empreses, treballadors i famílies.