Calviño preveu aprovar el 14 de desembre els primers passos de creació de l'Autoritat Macroprudencial

Nadia Calviño participa en els Esmorzars Informatius d'Europa Press
Eduardo Parra - Europa Press
Publicat 5/12/2018 11:28:10CET

Espera donar llum verda a l'Oficina de Protecció del Client financer aquest any i plantejarà a principis del 2019 deslligar l'ICAC d'Economia

MADRID, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha avançat aquest dimecres que espera poder portar al Consell de Ministres del proper 14 de desembre els primers passos per a la creació de l'Autoritat Macroprudencial, incloent en un reial decret mesures de reforç de la capacitat supervisora de la CNMV i el Banc d'Espanya, per evitar que es produeixin crisis financeres com la del 2018, així com aprovar abans que acabi l'any l'Autoritat de Protecció del Client Financer.

Durant la seva intervenció en l'Esmorzar Informatiu d'Europa Press, Calviño ha explicat que li hagués agradat haver pogut aprovar aquest divendres en el Consell de Ministres aquest reial decret, si bé s'endarrereix una setmana, per la qual cosa, en funció de l'agenda, espera aprovar aquestes mesures en el Consell de Ministres del proper dia 14.

"Estem fent tot el possible i hem treballat molt i bé", ha destacat Calviño, qui ha explicat que ja s'han produït reunions amb la CNMV i amb el Banc d'Espanya, que no es reunien de manera institucional des del 2013, amb la intenció de crear l'Autoritat Macroprudencial.

En aquest sentit, ha precisat que l'objectiu és evitar que cada supervisor "es perdi la gran fotografia mentre mira la seva parcel·la" i s'estigui "atent" als riscos.

Segons Calviño, l'Autoritat Macroprudencial serà una institució que reforçarà les tasques de coordinació i les actuacions supervisores amb el Banc d'Espanya i la CNMV, i mirarà de tenir capacitat de convidar autoritats i organismes perquè no es puguin produir situacions com la crisi financera del 2008. "L'objectiu és que perquè el supervisor bancari miri cadascuna de les entitats no vegi que el conjunt del sector financer assumeix un conjunt de riscos desproporcionats i insostenibles", ha afegit.

D'aquesta manera, el nou organisme supervisarà tant la banda dels actius, per veure si hi ha una acumulació de crèdit "insostenible" als clients que no puguin retornar-los, i la interrelació dels operadors financers, perquè no es creuin xarxes i acumulació de riscos "desproporcionats" des de la perspectiva del passiu.

La ministra va anunciar a mitjans de juliol la creació de l'organisme i el Consell d'Estabilitat Financera (CESFI) i va aprovar a principis de novembre començar el procediment per a la creació d'una autoritat macroprudencial nacional.

Aquesta autoritat s'anomenarà Autoritat Nacional d'Estabilitat Financera (ANESFI) i estarà integrada per representants de l'Administració Central (Ministeri d'Economia i Empresa), del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La nova autoritat macroprudencial tindrà naturalesa d'òrgan col·legiat, sense personalitat jurídica pròpia i adscrita al Ministeri d'Economia i Empresa, encara que amb independència funcional.

OFICINA DE PROTECCIÓ DEL CLIENT FINANCER

Amb tot, Calviño ha avançat que s'està ultimant la preparació de l'Autoritat de Protecció del Client amb l'objectiu de portar-la "abans de final d'any" al Consell de Ministres, la qual cosa dependrà "de si hi ha espai en les agendes del Consell".

La intenció del Govern espanyol amb aquesta oficina de protecció del client financer és reforçar i conjuminar els instruments existents de la Direcció General d'Assegurances, la CNMV i el Banc d'Espanya a oficines de reclamacions i donar-los una capacitat d'acció "més forta" perquè per sobre de les oficines de reclamacions hi hagi un segon nivell abans d'arribar al pas de la Justícia, de manera que es resolguin possibles conflictes en les institucions.

DESLLIGAR L'ICAC DEL MINISTERI D'ECONOMIA

De la mateixa manera, Calviño ha avançat també que l'any vinent es plantejarà la possibilitat de deslligar l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) del Ministeri d'Economia i Empresa.

En concret, ha explicat que un dels projectes per al 2019 és la regeneració democràtica amb la revisió i bon funcionament de les institucions, per la qual cosa s'està treballant en un llibre blanc de reforma de la governança que inclourà aquesta proposta sobre l'ICAC, entre d'altres.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.