Publicat 29/04/2021 11:01

Calvet rebutja la moratria de la CUP i ERC a les installacions de renovables: "No ens interpella"

Archivo - Arxiu - El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Dami Calvet.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Avana que la prova pilot de la T-Mobilitat comenar al maig

BARCELONA, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions de la Generalitat, Dami Calvet, ha rebutjat aquest dijous la moratria de les grans installacions d'energies renovables que conté l'acord d'investidura d'ERC i la CUP: "No ens interpella".

En una entrevista a TV3 que ha recollit Europa Press, ha mantingut que Junts no defensa "ni moratries ni derogacions" del decret llei sobre renovables, i que aposta per polítiques d'acció climtica des de tots els mbits --també des de l'energtic-- per guanyar temps contra el canvi climtic.

No obstant aix, sí que s'ha obert a millorar el decret llei, amb mesures urgents per a l'emergncia climtica: per exemple, millorant el coneixement sobre com funciona la ponncia de renovables per evitar que alguns projectes cren "alarma abans d'hora".

Ha assegurat que en les negociacions d'investidura amb ERC tracten "molts temes sectorials" a més d'aquest, com ara empresa, treball, clima o habitatge, i ha valorat positivament la proposta dels republicans de crear una conselleria d'acció climtica.

Calvet ha defensat que aquesta conselleria pot servir per continuar la tasca del seu departament durant l'última legislatura: "Hem posat el medi ambient davant les polítiques urbanístiques i de mobilitat. És una feina que ja hem fet. Ara hem de tenir més ambició climtica".

En aquest sentit, ha considerat "molt lgic" que en la prxima legislatura s'abordi l'acció climtica des d'un departament que pugui tenir una visió de conjunt de les polítiques que afecten el medi ambient, com l'energia.

I en el marc de les polítiques d'acció climtica que ha impulsat la Generalitat --ha afirmat-- aquest maig comenaran les proves pilot per implementar la T-Mobilitat en el transport públic metropolit de Barcelona.

ENERGIES RENOVABLES

Calvet ha apostat per potenciar els parcs fotovoltaics, perqu l'energia solar "es pot repartir molt més", per evitar la concentració de parcs que comporta l'elica, com considera que passa a la Terra Alta (Tarragona); aquesta és una zona amb fortes rfegues de vent, condició necessria per installar parcs elics, ha destacat el conseller.

Quan li han preguntat per les crítiques del territori a aquestes infraestructures, ha defensat que és prioritari desenvolupar les renovables perqu "cada placa i cada molí" que es colloca perjudica el paisatge, la biodiversitat i l'agricultura, i ha recordat que el criteri paisatgístic és un dels quals es valora quan es decideix on se situen els parcs.

Pel que fa a la línia d'alta tensió per transportar energia entre Maials (Lleida) i Rubí (Barcelona), ha assegurat que l'alternativa és portar-la des de Frana amb línies de "tensió més alta", la qual cosa considera que va en contra de la sobirania energtica.

TERRA ALTA I XARXA PER LA SOBIRANIA ENERGTICA

En declaracions a TV3 durant l'entrevista, la presidenta del Consell de la Terra Alta, Neus Sanrom, ha recordat que els municipis de la comarca reivindiquen un model energtic de proximitat --que produeix l'energia on es consumeix-- en comptes de grans parcs que "no faciliten" el desenvolupament del turisme rural i la producció vinícola al territori, entre d'altres.

Ha criticat que les grans empreses saben que el preu de les parcelles a la Terra Alta no és el de l'rea metropolitana, en les seves paraules, i ho aprofiten: "És un desgast importantíssim de cara a territoris petits com la nostra comarca".

De la seva banda, la portaveu de la Xarxa per la Sobirania Energtica, Lourdes Berdié, ha reclamat que les autoritats garanteixin que les noves energies permetin generar "comunitats resilients" i estudin quina quantitat d'energia cal per, si és possible, produir menys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés