Publicat 12/04/2021 11:44

Calvet: "Catalunya no es pot permetre moratries ni derogacions" per produir energia neta

Archivo - Arxiu - El conseller de Territori de la Generalitat, Dami Calvet, durant el ple del Parlament del 2 de desembre del 2020.
EUROPA PRESS - Archivo

Qualifica d'"absolutament insuficient" el parc actual

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Dami Calvet, ha assegurat que "Catalunya no es pot permetre moratries ni derogacions" a l'hora de crear parcs elics i fotovoltaics per generar energia elctrica de fonts renovables.

A més, ha qualificat d'"absolutament insuficient" la quantitat d'infraestructures amb les quals compta Catalunya, amb 46 parcs elics, que sumen una potncia de 1.269 MW, i 2.807 installacions fotovoltaiques, amb 344 MW, segons ha detallat a 'La Vanguardia' aquest dilluns.

Aquesta capacitat no dona resposta a les necessitats i objectius ambientals del Govern i "no assegura una imprescindible sobirania energtica", ha subratllat.

El conseller ha apostat per installar aquesta mena d'infraestructures a "cobertes d'edificis i naus, a sls industrials, aprofitant les infraestructures existents", a més de crear parcs tant petits com mitjans i grans.

Ha reconegut que actualment hi ha "moltes propostes sobre unes comarques concretes", les que tenen més capacitat solar i elica, per ha assegurat que hi haur una distribució progressiva a tot Catalunya, especialment de parcs fotovoltaics.

IMPLANTACIÓ "ACCELERADA I ORDENADA"

Ha assenyalat que el decret de les renovables que ha aprovat el Parlament aposta per una "implantació accelerada i ordenada" d'aquesta mena de projectes a tot el territori.

"Ens fa falta més estalvi energtic, més eficincia, projectes d'autoconsum i de tipus cooperatiu, per amb aix no n'hi ha prou", ha afegit, i veu necessari crear aquestes infraestructures per lluitar contra el canvi climtic.

Aquestes installacions permetran evitar la generació elctrica de fonts no netes, la qual cosa incrementa l'emissió de gasos d'efecte hivernacle: "una cosa que no ens podem permetre".

PAISATGE I BIODIVERSITAT

Calvet ha apuntat que la installació i l'ús de fonts d'energia renovable evitaran un canvi climtic que provoca estacions més clides, sequeres més acusades i pluges torrencials més intenses i freqüents.

Aquests canvis "afecten el mitj natural, la biodiversitat i el paisatge", ha assenyalat, i ha dit que també afecten la salut i l'economia.

"Sense transició energtica, no hi haur res a preservar", ha advertit, i ha afegit que tampoc no hi haur prosperitat per distribuir.

TRANSICIÓ ENERGTICA

També ha recordat que Catalunya té un doble objectiu en sostenibilitat: d'una banda ha de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2030 en un 55% respecte als del 1990 i ha de ser neutra en carboni el 2050.

De l'altra, el 2030 el 50% de l'energia elctrica ha de procedir de fonts renovables i tota l'ha de fer el 2050, tal com indiquen els estndards internacionals.

TANCAMENT DE NUCLEARS I MOBILITAT

Calvet ha apuntat que actualment gran part de l'energia consumida a Catalunya procedeix de centrals nuclears "que hem de tancar".

A més, ha afegit a l'equació l'increment de demanda elctrica que significa la "irrupció de la mobilitat sostenible", tant en el transport públic com en la progressiva transformació de parc de vehicles de motors de combustió a elctrics.

"Aquests dos factors ens obliguen a accelerar ordenadament la transició energtica", ha sentenciat el conseller.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés