Publicat 27/03/2016 12:21CET

CaixaBank veu "crucial" superar l''impàs' polític per mantenir el creixement econòmic

Mariano Rajoy y Pedro Sánchez
EUROPA PRESS

Demana mantenir els esforços públics de consolidació fiscal per l'elevat deute

BARCELONA, 27 mar� (EUROPA PRESS) -

L'últim informe de CaixaBank Research veu "crucial" que la incertesa de l''impàs' polític a Espanya i les turbulències financeres globals es vagin dissipant en els pròxims mesos perquè la recuperació econòmica prossegueixi a bon ritme.

El document, consultat per Europa Press, constata el ritme de creixement "robust" de l'economia espanyola actualment, amb uns indicadors d'activitat que de moment no es veuen afectats per aquestes dues incerteses.

L'entitat repassa que la demanda interna impulsa el creixement, la inversió i el consum privat van en augment, creix la feina i el mercat immobiliari està recuperant-se, tot això facilitat per una major concessió de crèdits.

INFLACIÓ

CaixaBank, que preveu que el PIB espanyol creixi un 2,8% el 2016, ha revisat les seves previsions d'inflació a la baixa, passant del 0,5% al 0,1% per al conjunt de l'any, després de conèixer les dades de l'evolució dels preus al febrer, quan van retrocedir un 0,8% pel descens dels carburants i aliments, i malgrat la pujada del preu mitjà del petroli.

Augura que el baix preu del petroli mantindrà la inflació en terreny negatiu fins a l'estiu, i després repuntarà en desfer-se l'efecte esglaó de la caiguda del petroli: "Esperem que la inflació s'hagi recuperat fins a prop de l'1,6% a final d'any".

DEUTE PÚBLIC

Respecte al deute públic, que ha tancat 2015 al 99% del PIB, ha assenyalat que el seu elevat nivell, tot i ser inferior a l'esperat, "posa de manifest la importància de seguir amb els esforços de consolidació fiscal".

Recorda que la Comissió Europea va alertar que l'elevada xifra de deute fa que l'economia espanyola sigui vulnerable a xocs en les condicions de finançament internacionals, per la qual cosa CaixaBank Research considera que "el marge per adoptar una política fiscal expansiva és molt limitat".

PRIMERA MEITAT DE 2016

Les previsions de CaixaBank Research a partir de les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) apunten a un creixement del PIB espanyol del 0,7% el primer trimestre i del 0,6% el segon, amb un canvi de signe del consum públic entre aquests dos períodes, passant del -0,4% al 0,3%.

El seu escenari central per a l'any preveu que la demanda domèstica continuï expandint-se, tot i que a un ritme més moderat que el 2015, i que la demanda externa tingui una aportació lleugerament positiva al creixement del PIB.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés