Publicat 11/05/2024 11:50

CaixaBank Research veu un creixement "notable i dinàmic" de l'economia i revisarà previsions

Archivo - Façana de la seu de CaixaBank a l'avinguda Diagonal de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

L'entitat crea un indicador per seguir l'evolució de 24 sectors

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

El director d'Economia Espanyola de CaixaBank Research, Oriol Aspachs, ha assenyalat que l'economia espanyola té un ritme de creixement "notable i dinàmic" que permetrà a l'entitat revisar les seves previsions per aquest any a l'alça fins a l'entorn del 2,5% respecte de l'1,9% de les últimes estimacions.

Aquesta millora de l'economia espanyola es desprèn del primer Observatori Sectorial, una nova publicació de CaixaBank Research que s'actualitzarà cada semestre i que han presentat Aspachs i la 'lead economist' Judit Montoriol en una trobada amb la premsa.

Aquest Observatori Sectorial "permet seguir l'evolució de l'economia espanyola a nivell agregat" i per a cada un dels 24 sectors, dividits en tres grans àmbits: activitat, mercat laboral i comerç exterior.

Aspachs ha explicat que els 'xocs' que ha patit l'economia en els últims anys van provocar una "gran dispersió" en l'avanç de cada sector i que a mesura que aquests 'xocs' s'han diluït, la dispersió s'ha reduït.

Montoriol ha assenyalat que en l'actualitat, el 60% dels sectors estan en període d'estabilització i el 40% mostra una certa feblesa, si bé hi ha una "recuperació cíclica dels sectors".

Aspachs ha afegit que els últims indicadors "han sorprès en positiu" i ha celebrat que els diferents sectors estan convergint en la velocitat de creixement, amb una acceleració dels que eren més febles i una ralentització dels que creixien més ràpid, però que ho continuen fent.

RELLOTGE SECTORIAL

Montoriol ha explicat que l'entitat ha fet un esforç per mostrar l'Observatori en un format gràfic que permeti entendre el punt cíclic de cada sector.

Un d'aquests gràfics és el rellotge sectorial, que situa els 24 sectors en un eix de coordenades que mostra si el sector està en recuperació, expansió, refredament o contracció.

Les dades del primer trimestre d'aquest any mostren que "els punts estan més prop de l'eix de coordenades, la qual cosa significa estabilitat" i que els sectors industrials han passat de contracció a recuperació.

Per la seva banda, sectors de serveis com l'hostaleria o l'automoció es van mantenir a la zona de refredament, i la indústria tèxtil i del calçat o el sector agroalimentari estaven en la de contracció.

INDÚSTRIA MANUFACTURERA

El document dedica un article a la indústria manufacturera espanyola, que "comença a mostrar signes de recuperació" després del trencament de les cadenes de subministrament, l'augment de costos, l'increment dels tipus d'interès i la ralentització de la demanda.

L'últim article versa sobre l'evolució de les exportacions per sectors d'activitat, que mostra una dispersió entre les exportacions de béns, que van descendir el 2023, i les de serveis, que van tenir "un excel·lent acompliment".

En tot cas, l'entitat preveu que les exportacions de béns es recuperaran al llarg d'aquest any i assegura que les de servei tenen un potencial de creixement "significatiu" a mig i llarg termini.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés