Publicat 29/9/2019 11:01:28CET

CaixaBank rebaixa la seva previsió de creixement del PIB al 2,2% aquest any i al 1,7% el 2020

Diners
GESTHA - Archivo

MADRID, 29 Set. (EUROPA PRESS) -

CaixaBank Research ha rebaixat una dècima la seva previsió de creixement per aquest any, fins al 2,2%, i en dues dècimes la de 2020, fins al 1,7%, per la qual cosa les seves previsions es troben en línia amb les del Govern aquest any però dues dedècimes per sota el proper exercici.

Així es desprèn de l'últim informe mensual del servei d'estudis de l'entitat, en què destaca que l'economia espanyola es desaccelera més suaument que l'eurozona, en créixer un 2,3% interanual el segon trimestre, enfront de l'avanç del 1,1% de l'Eurozona.

"Els indicadors d'activitat assenyalen una desacceleració suau", explica l'anàlisi, que estima que el creixement del tercer trimestre se situarà en nivells similars als del segon (0,5% intertrimestral).

No obstant això, el reajustament de les perspectives per a l'economia europea i la mundial porta a CaixaBank Research a rebaixar les seves previsions de repunt del PIB espanyol una dècima aquest any i dues el proper, fins al 2,2% aquest any i al 1,9% el 2020.

Des del servei d'estudis de l'entitat valoren que l'economia espanyola ha aconseguit mantenir el superàvit exterior i que, tot i que aquest s'hi hagi moderat, s'està "lluny" de reeditar els dèficits anteriors a la recessió.

Tanmateix, apunta que una part destacable de la deterioració del compte corrent es deu a components 'core' (relacionats amb els béns no energètics i els serveis no turístics) i en sectors d'alt valor afegit, per la qual cosa creu que cal seguir amb atenció l'evolució d'aquests components els propers trimestres i l'impacte de la desacceleració global sobre ells.

ATUR DEL 13,8%

Així mateix, assenyala que el mercat laboral també s'apunta a la moderació, ja que després d'una primera meitat d'any amb una disminució "sorprenentment lenta", les dades de juliol apunten a una desacceleració "més perceptible" de l'ocupació, sempre dins d'un to de "relatiu vigor". De fet, recorda que en l'últim any s'han creat 490.502 ocupacions a temps complet.

Així, estima que l'ocupació creixerà un 2,4% aquest exercici i l'avanç es moderarà al 1,9% i al 1,6% els dos següents, amb el que calcula que la taxa d'atur baixarà del 15,3% al 13,8% aquest any, per continuar descendint al 12,3% i al 11,1% el 2020 i 2021.

Mentrestant, sobre la inflació apunta que continua sent baixa i pronostica que l'IPC baixarà al 0,8% aquest any, per posteriorment pujar al 1,2% el proper exercici.

Quant al dèficit públic, augura una desviació de tres dècimes respecte a l'objectiu del 2% marcat pel Govern i de quatre dècimes en la meta del proper any en relació a la xifra del 1,1% de l'Executiu, en vaticinar que el desajustament serà del 2,3% i de el 1,5%, respectivament. En tot cas, recalca que els comptes públics milloren de la mà dels ingressos.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.