Publicat 3/11/2019 11:59:21CET

CaixaBank rebaixa les seves previsions de creixement a l'1,9% aquest any i a l'1,5% el 2020

MADRID, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

CaixaBank Research ha rebaixat en tres desenes la seva previsió de creixement per aquest any, fins a l'1,9%, i en dues desenes la del proper, fins a l'1,5%, en constatar que l'economia espanyola creix a un ritme més moderat de l'anticipat i per la desacceleració "gradual" de la creació d'ocupació.

Així ho assenyala el servei d'estudis de l'entitat en el seu últim informe mensual, corresponent al mes d'octubre, després de la revisió estadística feta per l'INE de la Comptabilitat Nacional dels últims 23 anys i els últims indicadors econòmics.

L'anàlisi apunta que les noves dades mostren una demanda interna que avança a ritmes més moderats del previst, fruit d'un entorn internacional "més exigent", la qual cosa porta a la revisió a la baixa de les seves previsions, fins a l'1,9% aquest any i a l'1,5% el 2020.

Aquestes noves estimacions de CaixaBank Research suposen dues desenes menys del creixement previst pel Govern central per aquest any (2,1%) i tres menys respecte al pronòstic del proper exercici (1,8%). D'aquesta forma, el servei d'estudis de l'entitat se suma a la rebaixa generalitzada de previsions sobre Espanya feta en les últimes setmanes per diferents organismes, com el Banc d'Espanya, BBVA Research, Funcas o el Consell General d'Economistes.

Segons els seus càlculs, els últims indicadors d'activitat mostren que el comportament dispar entre el sector serveis i el sector industrial es manté, i apunta a un creixement entre juliol i setembre d'aproximadamen un 0,3% o 0,4%. Segons la dada avançada per l'INE, el PIB hauria mantingut el seu creixement al 0,4% en el tercer trimestre.

Així mateix, l'informe avisa que la creació d'ocupació es desaccelera gradualment, ja que l'afiliació a la Seguretat Social va créixer un 2,5% interanual a l'agost, inferior al mes anterior (2,6%), mentre els salaris continuen a l'alça.

En aquesta evolució influeix que la desacceleració del consum privat s'ha traslladat en l'augment de l'estalvi, mentre que el saldo per compte corrent es manté estable gràcies al menor ritme importador.

NORMALITZACIÓ EN EL SECTOR IMMOBILIARI

Per la seva banda, CaixaBank Research apunta que el mercat immobiliari dóna "indicis de moderació", ja que el preu de taxació d'habitatge va minorar el seu ritme d'avanç en el segon trimestre, i els indicadors d'oferta s'estan desaccelerant.

De cara als propers trimestres, augura que la moderació del ritme de creixement del sector tindrà continuïtat, en un context de ralentització el ritme de creixement de l'economia, encara que matisa que "no ha d'interpretar-se com un signe de feblesa del sector, sinó més aviat com una normalització cap a taxes de creixement més sostenibles després del fort repunt experimentat durant la recuperació".

el més llegit

 1. 1

  Granollers estableix una edat mínima de 14 anys per circular amb patinets elèctrics

 2. 2

  Llencen a terra el bust de Lluís Companys de Lleida en un acte vandàlic

 3. 3

  Comissen més de 80 quilos d'haixix en un control de trànsit a Granollers (Barcelona)

 4. 4

  Mor un escalador després de caure d'un pont de la C-16 a Cercs (Barcelona)

 5. 5

  La Generalitat repararà els ports d'Arenys de Mar i Sant Carles de la Ràpita afectats pel Gloria