Publicat 30/04/2024 07:16

CaixaBank guanya 1.005 milions fins al març, un 17,5% més

Archivo - Arxivo - Façana de la seu de CaixaBank en l'Avinguda Diagonal de Barcelona.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Abona 1.135 milions en impostos, dels quals 493 milions són de l'impost de la banca

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

CaixaBank va tancar el primer trimestre de l'any amb un benefici net atribuït de 1.005 milions d'euros, un 17,5% més que en el mateix període de l'any passat, ha informat en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dimarts.

El conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, ha assenyalat que durant el període, el banc ha abonat 1.135 milions d'euros en impostos, dels quals 493 milions corresponen a l'impost de la banca, un 32% més, "una xifra que supera el benefici obtingut".

Gortázar ha afegit que els resultats mostren que el banc ha iniciat l'any "amb bona activitat comercial, millores generalitzades de quotes de mercat i mantenint uns sòlids nivells de rendibilitat i eficiència".

El banc ha destacat que durant el període va tenir un creixement de tots els marges, la qual cosa "reflecteix la fortalesa de l'entitat i una bona dinàmica del negoci, amb increments en la nova producció de crèdit i amb subscripcions netes positives en productes d'estalvi".

El marge brut va ser de 3.496 milions, un 12,7% interanual més "gràcies a l'increment del marge d'interessos (+27,4%)", que recull l'impacte de la nova producció i l'entorn de tipus.

Els ingressos per serveis, és a dir, gestió patrimonial, assegurances de protecció i comissions bancàries, van ser de 1.197 milions, un 1,3% més.

En concret, els ingressos per gestió patrimonial van créixer un 15,8% i els d'assegurances de protecció, un 6,9%, i van compensar la baixada del 10,8% en comissions bancàries.

Tot això ha permès que la rendibilitat sobre fons propis (ROE) aconseguís el 13,4% a la fi de març i la ràtio d'eficiència tornés a millorar fins a situar-se en el 40,3%.

NEGOCI "A NIVELLS MÀXIMS"

CaixaBank ha explicat que en el primer trimestre el seu volum de negoci es va apropar al bilió d'euros, "nivells màxims històrics".

Els recursos de clients van ascendir a 636.490 milions i van augmentar 6.160 milions en el trimestre (+1%), impulsats per la comercialització de productes d'estalvi a llarg termini.

Els recursos en balanç es van mantenir estables i es van situar en 463.505 milions, mentre que els actius sota gestió van pujar un 4,9%, fins a 168.688 milions.

D'altra banda, les subscripcions netes de fons d'inversió, assegurances d'estalvi i plans de pensions van assolir els 3.442 milions entre gener i març, i les assegurances de protecció van augmentar les cosines en un 8,7% interanual.

La cartera de crèdit sana es va mantenir estable, amb 344.438 milions (+0,1%), mentre que la del crèdit a la compra d'habitatge es va reduir un 0,7%, la menor baixada dels últims cinc trimestres, i la del crèdit al consum va créixer un 2% i en empreses, un 1,1%.

NOVA PRODUCCIÓ DE CRÈDIT

CaixaBank ha explicat que s'ha accelerat el bon ritme de l'activitat comercial "amb creixements rellevants en la nova producció de crèdits a particulars".

En concret, el nou crèdit hipotecari es va situar en el primer trimestre en 2.790 milions, un 24,1% més respecte al mateix període del 2023; i el nou crèdit al consum va assolir els 3.029 milions en el trimestre, un 15% més.

En quant al crèdit a empreses, la nova producció fins al març va superar els 10.500 milions d'euros, i l'entitat ha destacat la signatura de 43.000 operacions a petites i mitjanes empreses (+28%).

MOROSITAT I LIQUIDITAT

La ràtio de morositat de l'entitat es va mantenir "pràcticament estable" fins al març, amb el 2,8% davant del 2,7% de desembre del 2023, després d'aplicar un criteri més estricte en la classificació de dubtosos dins del marc prudencial, explica l'entitat.

Els saldos dubtosos van augmentar "lleugerament" i es van situar en 10.794 milions d'euros sense que l'entitat hagi apreciat una deterioració en l'evolució orgànica de les exposicions creditícies.

La liquiditat del grup era de 157.022 milions i el Liquidity Coverage Ràtio (LCR) a 31 de març se situava en el 197%, per sobre del mínim regulatori requerit del 100%.

Respecte al capital, la ràtio CET1 es trobava en el 12,3% després de l'impacte de la nova recompra d'accions de 500 milions que es va iniciar al març (-22 punts bàsics) i que es dedueix ja íntegrament.

Per contra, el banc ha destacat "la positiva evolució" de la generació orgànica de capital del primer trimestre, que va sumar 36 punts bàsics.

Contador



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés