Publicat 10/1/2019 16:42:32CET

CaixaBank i els sindicats constitueixen la taula negociadora de l'ERO i fixen el calendari de reunions

CAIXABANK

MADRID, 10 Gen. (EUROPA PRESS) -

La direcció de CaixaBank i els sindicats s'han reunit aquest dijous per començar a negociar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) en el marc del nou Pla Estratègic 2019-2021, que contempla una reducció del 18% de la xarxa d'oficines i podria implicar un ajustament de la plantilla d'aproximadament 2.000 treballadors, segons els càlculs sindicals.

En aquesta primera trobada del període negociador previ a l'obertura formal s'ha constituït la taula negociadora, composta per 16 representants dels treballadors i tres assessors.

Segons les fonts sindicals, la direcció planteja dur a terme diferents mesures com l'acomiadament col·lectiu, la mobilitat geogràfica o la modificació substancial de les condicions de treball.

En aquest sentit, la UGT ha sol·licitat la retirada d'aquest procediment i l'obertura d'una taula de negociació col·lectiva que no està sotmesa als terminis legals: "És la norma en aquesta entitat quan no hi ha situacions excepcionals que les justifiquin", ha explicat UGT.

Per la seva banda, des de CCOO han afirmat que no comparteixen l'obertura de "cap dels procediments traumàtics que planteja la direcció", i menys encara quan "tot apunta al fet que els resultats del 2018 seran extraordinaris gràcies a l'esforç i a la dedicació de la plantilla".

La direcció i la representació laboral es reuniran durant els propers tres dijous del mes de gener per continuar amb la negociació. Encara que encara no s'ha posat cap número sobre la taula, està previst que el banc lliuri als sindicats el proper 17 de gener l'informe tècnic i expliqui les causes que motiven l'ERO i les mesures que contempla adoptar.

Davant de la possibilitat d'unes mesures severes per part de la direcció, la UGT també ha proposat a la resta de sindicats l'adopció d'una plataforma conjunta d'acció i negociació com a instrument de defensa dels drets dels treballadors. Del seu costat, CCOO ha fet una crida a tota la plantilla per poder "reaccionar junts" davant de qualsevol circumstància.

Durant la reunió, els sindicats han ressaltat la urgència de negociar els aspectes laborals que van quedar postergats en els altres acords fins al primer trimestre, com el pla d'igualtat, el desenvolupament de les carreres professionals, les millores en les mesures de conciliació i la implantació del control horari, entre d'altres.

"No només toca parlar de les seves coses. La plantilla té moltes necessitats que han estat apartades i estan pendents de negociar. Aquestes coses també s'han d'abordar ara", ha assenyalat CCOO

TANCAMENT DE SUCURSALS

Durant la presentació dels nous objectius de negoci per al proper trienni, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, va subratllar la idea que el tancament del 18% de la xarxa concerneix exclusivament a les oficines i no es pot extrapolar al nombre de treballadors, i va assegurar que el percentatge d'acomiadaments seria "sensiblement inferior" al d'oficines.

La primera trobada entre el banc i els representants dels treballadors després d'aquest anunci va tenir lloc el passat 19 de desembre, una reunió en la qual no es van abordar xifres ni es va detallar el pla a seguir, sinó que es va traslladar als sindicats els plans recollits dins del document estratègic.

En concret, l'entitat tancarà 821 sucursals urbanes, fins a comptar amb total de 3.640 el 2021, des de les 4.461 actuals. El pla del banc català vol avançar cap a una transformació de la seva xarxa que permeti ampliar el nombre d'oficines d'assessorament urbanes conegudes, com a 'Store', fins a les 600 (davant de les 285 actuals), mantenir la xarxa de sucursals a les petites poblacions (xarxa AgroBank) i desenvolupar els seus serveis digitals, com el nou model d'atenció 'inTouch'.

Estendre la xarxa d'oficines 'Store' suposa augmentar les integracions de les petites sucursals urbanes, que s'uniran en una única oficina, de molta més grandària i més serveis i amb un horari d'obertura ininterromput de matí i tarda. Això, per tant, suposarà una retallada de personal.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.